Nekünk nem ment, Babis talán megoldja

2010-től jogszabály alapján lehet kiszűrni a rossz külföldi élelmiszereket. Miért is nem tesszük?

D. Horváth Gábor
2017. 10. 25. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszerek kettős minőségével szembeni küzdelem fontosságát is hangsúlyozza Andrej Babis, akinek mozgalma megnyerte a csehországi választást. A leendő cseh miniszterelnök arról nyilatkozott, hogy ebben az ügyben szövetségeseket keres az unióban. Babis mások mellett nyilván a magyar kormányfőre is gondolt, aki pár napja megdorgálta az Európai Bizottságot. „Az a tény, hogy néhány multinacionális cég szemetet akar velünk megetetni”, nemcsak elfogadhatatlan, hanem a belső piac szabályainak megsértése is – mondta. – A belső piac megvédése a bizottság kötelezettsége – szögezte le Orbán Viktor, hozzáfűzve: ha az intézmény nem tesz így, akkor nemzeti alapon kell megvédeni a belső piacot. „Ez azt jelenti, hogy várunk még egy kicsit, és ha a bizottság nem indít saját jogalkotási kezdeményezést, akkor nemzeti alapon magyar jogszabályt fogok majd kezdeményezni.”

Nem elégedett azonban mindenki a fölvetésével. Az élelmiszerek minőségét szívügyének tekintő újságíró, Lovas István például sokak hangján szólt, amikor így kérte számon a szabályzás hiányát: „2010 óta 7 év telt el. Miért nem volt ennyi idő elég e jogszabály meghozatalára akkor, amikor már legalább a rendszerváltás óta köztudott, hogy a multik »szemetet etetnek velünk«, mégpedig drágábban, mint amennyiért a normális minőségű élelmiszereket árulják a nyugati szupermarketekben?” – írta. Mindez azonban csak félig igaz. Ilyen jogszabály ugyanis éppen 7 év óta létezik. Úgy kellett volna tehát föltennie a kérdést, hogy a kormány miért nem tartja be a saját, 2010-ben elfogadott programját. Vagy úgy, hogy miért hágja át a 2010-ben saját maga alkotta jogszabályt, amelynek célját Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, országos főállatorvos így határozta meg: „A másodlagos élelmiszer-vizsgálat szükségességét az adja, hogy a külföldi élelmiszerekkel kapcsolatban a hatóság számos alkalommal tárt fel problémát. Indokolt a hazai piacon forgalomba kerülő élelmiszerek fokozott ellenőrzése a fogyasztók védelme érdekében. A kormányprogram külföldi élelmiszerek fokozott ellenőrzéséről szóló pontja 96 százalékos társadalmi támogatottságot élvez egy aktuális közvélemény-kutatás szerint.”

A Fidesz-kormány azonban hiába alkotta meg, gyorsan kiderült, hogy nem tudja betartani. 2011 elején történt, hogy Németországból olyan húst exportáltak a világ számos pontjára, amely dioxinnal volt szennyezett. Fazekas Sándor miniszter emiatt a – közvetlenül vagy közvetetten – Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertéshúskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el egy hónapra ezen jogszabály alapján. Ám mérgezett hús ide vagy oda, a korlátozás csupán rövid ideig tartott, az illetékesek ugyanis hamarosan visszakoztak. Kardeván Endre a felelősséget a németekre hárította, és úgy nyilatkozott lapunknak, hogy „a teljes német húsimport ellenőrzésével kissé túllőttünk a célon”. A 24.hu azonban azt derítette ki, hogy a felelősség máshol keresendő. Arról írt, hogy az egyik olyan hazai élelmiszer-feldolgozó akaszthatta meg a jogszabály betartását, amely idehaza erőteljesen tudta képviselni érdekeit. „Egy az agrártárcánál dolgozó tisztviselő a magyar importkorlátozásról így számolt be lapunknak: »Mit gondol, ki volt az első, aki először verte az asztalt a minisztériumban, hogy vonjuk vissza a tilalmat? Csányi Sándor egyik embere.«”

A ma „a cseh Trump” jelzővel illetett Andrej Babisról tudni kell, hogy vállalatán keresztül meghatározó szereplője a magyar mezőgazdaságnak. Hívták őt már a magyar sajtóban a cseh Csányinak is. Így ha már nekünk, magyaroknak nem sikerült, szurkoljunk neki, hátha ő eléri a szemét kisöprését az élelmiszerpiacainkról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.