Fehér lovon

Horthy és a Fidesz. Romsics Ignác a kormányzó teljesítményéről. Waszlavik Gazember-interjú. Szombaton Magazin.

MN
2017. 06. 30. 5:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök „kivételes államférfiúnak” nevezte a minap Horthy Miklóst. A megállapítás sokak véleményével találkozik, másokat felháborít, vagyis történészi helyett ismét csak politikai vita dúl közelmúltunkról.

Inkognitóban lépett fel a Szigeten, mert dühös a szervezőkre. Kikérte és komikusnak találta a róla szóló állambiztonsági jelentéseket. Jelenleg a magyar népdalszövegek titkait fejti meg, de néha tangóharmonikát ragad egy-egy fellépés kedvéért az egyébként továbbra is remeteként élő Waszlavik „Gazember” László.

Romsics Ignác szerint a Horthy-szob­rok avatói és ellenzői is elszomorí­tóan egyoldalúan értelmezik a történelmet, ami nem is csoda, hiszen az emlékezetpolitikusok érdeke, hogy ördögökkel és angyalokkal népesítsék be a múltat. A történész beszélt arról is, visszatérhet-e a két világháború közötti Európa, s szóba kerültek a lopakodó populizmus esélyei.

Heten megkötöztek és megerőszakoltak Kesznyétenben egy 16 éves lányt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban jártunk, ahol nagyon eltérnek az esetről a vélemények, sokan még a tettesek számát is keveslik. Egy dolog biztos csupán: a településen alaposan megvetette a lábát a kábítószer.

Voltak-e a sztálinihoz hasonló jellegű koncepciós perek a forradalom után? Ha voltak, hogyan gyártották a koncepciót? Mik voltak a vándormotívumok, és kik voltak a vándortanúk? A gyilkossággal vádolt Tóth Ilona golyó általi kivégzésének hatvanadik évfordulóján – a ítéletet 1957. június 28-án hajtották végre – beszélgettünk minderről M. Kiss Sándor történésszel, aki két kötetet is írt a medikáról.

Témák a Magazinból

Fehér lovon
Horthy napjainkban: a valódi, letisztult, tényeken nyugvó történészi-politikai konszenzus továbbra is hiányzik (17., 20. oldal)

Sivatagban, pusztában élek
Waszlavik „Gazember” László a népzenét fúró fűrészhalakról, a magyar néplélekről és titkosszolgálati jelentésekről (18–19. oldal)

Megszokjuk, mint az árpádsávot
Romsics Ignác történész a Horthy-szobor-avatásokról, az egykori kormányzó mai megítélésének ellentmondásairól (21. oldal)

„Senkiházi drogos kutyák”
A kesznyéteni brutális nemi erőszak háttere (22–23. oldal)

Ring a Dévény-hajó
Egy küzdelmes életút, melynek köszönhetően százak kapták vissza az egészséges mozgás örömét (22–23. oldal)

Az igazi csodanők
A görögök félelemmel vegyes csodálattal gondoltak az amazonokra (24. oldal)

Veszélyes apácák
Kadhafi és női testőrei (24. oldal)

Bűz, cigarettafüst és elképesztő zsúfoltság a luklakásokban
Több ezer hongkongi sínylődik pár négyzetméteres „ketrecekben” (25. oldal)

Szíven szúrt ezredes
M. Kiss Sándor Tóth Ilona igazságáról, a forradalom utáni perekről (26. oldal)

Disznóvér a hímzőrámán
Kóstoló Varsóban az alapoktól a Michelin-csillagig (27. oldal)

Békebeli menza
Bezár a Pajtás Étterem: ismét eltűnik egy kis darab történelem Budapesten (27. oldal)

Betűzőszú
A hihetetlen népszerűségnek örvendő amerikai tanulmányi versenyen hosszú ideje indiai származású gyerekek nyernek (28. oldal)

A populizmus magyar válfaja
Egy könyv, amely visszaadja a kiegyensúlyozott, tárgyilagos történetírásba vetett hitet (29. oldal)

A háborúnak soha nem lesz vége
Kiállítás a Szovjetunió afganisztáni háborújáról (32. oldal)

Csécsi László a kutyagumi és a gazdaság összefüggéseiről. Pintér Bence a világszínvonalú magyar egészségügyről. Plusz Hegyi Zoltán, Szerető Szabolcs, Marno János és Győrffy Ákos tárcái, részlet Térey János készülő regényéből.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.