Bejelentésre sem vizsgálják Mészáros Lőrinc médiabirodalmának terjeszkedését

Jogértelmezési csata lehet abból, miként lehetne rábírni a hatóságokat, hogy végezzék a dolgukat.

Jandó Zoltán
2017. 07. 27. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a médiatanács keddi ülésén tárgyalta Mészáros Lőrinc legutóbbi lapvásárlásait, értesüléseink szerint a grémium úgy határozott: továbbra sem vizsgálják a felcsúti polgármester médiabirodalmának terjeszkedését. A Magyar Nemzet múlt héten írta meg, hogy az érintett szervezetek tájékoztatása alapján sem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), sem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem indított eljárást Mészáros legutóbbi médiapiaci terjeszkedése miatt. A kormányfővel is közeli kapcsolatban lévő milliárdos még július elején szerezte meg újabb két újság, a Nógrád Megyei Hírlap és a FourFourTwo futballmagazin kiadási jogait, amivel – a 24.hu számításai szerint – 194-re nőtt az általa jegyzett lapok száma.

Az NMHH ráadásul azzal indokolta a vizsgálat hiányát, hogy sem az ügydöntő szervükhöz, a médiatanácshoz, sem a versenyhivatalhoz nem érkezett kérelem eljárások lefolytatására. Közvetlenül cikkünk megjelenését követően azonban már nem hivatkozhattak erre, a már több mint háromszáz bejelentést és panaszt tevő Tényi István ugyanis megkereste a hatóságot, és a médiatörvényre hivatkozva kérte: adjanak ki szakhatósági állásfoglalást a kérdésben.

Ezt tűzte napirendre és utasította el rövid úton keddi ülésén a médiatanács. Az indoklás állítólag az volt, hogy Tényi István nem ügyfél, így az ő kérésére nem adhat ki ilyen állásfoglalást az NMHH. Ez pedig a törvény betűje szerint igaz is, összeolvadás esetén ugyanis ezt a folyamatot csak az érintett szervezet (jelen esetben Mészáros Lőrinc cége) vagy a GVH kezdeményezheti. A felcsúti polgármester viszont magát nyilván nem fogja vizsgáltatni, a versenyhivatalnál pedig szintén nincs folyamatban semmilyen eljárás, így ők sem fordulnak ilyen kéréssel a médiatanácshoz. Mellesleg a GVH nem is illetékes az ügyben, Mészárosék ugyanis nem cégeket, hanem csak kiadási jogokat vettek, ami nem versenyhivatali hatáskör.

Amint ezt korábbi cikkünkben is jeleztük: tipikus róka fogta csuka helyzetről beszélünk tehát, mivel a GVH nem vizsgálódhat, a médiahatóság pedig megtehetné ugyan, de csak annak a GVH-nak a felkérésére, amely nem illetékes. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy Mészáros terjeszkedésén ne lehetne fogást találni. Egyszerűen csak másra kell hivatkozni, nem konkrétan a mostani felvásárlásra. Ha a tranzakciót nem is, az ennek nyomán kialakult médiapiaci helyzetet ugyanis már vizsgálhatná a médiatanács. Sőt, a grémiumnak valószínűleg feladata is lenne ez, hiszen ha 194 újság kerül egy kézbe, az egészen biztosan hatással van a tájékoztatás sokszínűségére, ami felett viszont épp a médiahatóságnak kellene őrködnie. Valószínűleg ilyen eljárást egyébként saját hatáskörben is indíthatna a hatóság, erre azonban egyelőre nem került sor, és az eddigi folyamatokat látva valószínűleg nem is fog. Itt azonban nem kizáró ok az sem, ha a folyamatot kezdeményező nem ügyfél, azaz kívülről is jöhet felkérés a médiatanácshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.