Nem sért jogot Mészáros médiabirodalmi lépegetője

A versenyhivatal és a médiahatóság sem foglalkozik Mészáros Lőrinc tranzakcióival.

Jandó Zoltán
2017. 07. 17. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), sem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálja Mészáros Lőrinc egyre bővülő médiabirodalmát – tájékoztatták a Magyar Nemzetet az intézmények. Azt követően fordultunk a hatóságokhoz, hogy a felcsúti polgármester cége, a Mediaworks Hungary Zrt. néhány napon belül két újság, a Nógrád Megyei Hírlap és a FourFourTwo futballmagazin kiadási jogait is megszerezte. Ezzel a kormányfővel barátságot ápoló milliárdos – a 24.hu számításai szerint – már 194 lapot jegyez, ami jelentős piaci koncentrációnak tűnik, és felvethet versenyjogi kérdéseket is.

A vizsgálatok hiányát az NMHH-nál azzal indokolták, hogy sem a versenyhivatalhoz, sem a médiatanácshoz nem érkezett kérelem eljárások lefolytatására; míg a GVH-nál azt írták: folyamatosan nyomon követik a piaci tranzakciókról szóló híreket, és amennyiben szükséges, megteszik a törvényben előírt lépéseket. Ez esetben azonban úgy tűnik, nem volt szükséges.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a jogszabályokat citáló válaszokban mind a versenyhivatal, mind a médiahatóság összefonódásokat emlegetett, jelen esetben pedig nem került erre sor. A Mediaworks ugyanis nem a kiadóvállalatokat vásárolta meg, csak az adott lapokat vette át, amivel – legalábbis a hatóságoktól kapott válaszokból úgy látszik – találtak egy kiskaput.

A GVH esetében egyébként nagyjából még érthető is, miért nem léptek: a FourFourTwo és a Nógrád Megyei Hírlap megszerzése ugyanis nem torzítja el annyira a piaci viszonyokat. Az NMHH esetében azonban már más a helyzet. Nekik valószínűleg lenne okuk vizsgálni, nem sérül-e a tájékoztatás oly sokat emlegetett sokszínűsége, ami felett elvileg őrködniük kellene. Itt sem elsősorban a futballmagazin releváns – bár kétségtelen, hogy azt egy olyan kiadó vette meg, amely az egyetlen hazai sportnapilapot is kiadja –, hanem a nógrádi megyei lap. Ezzel ugyanis Mészáros Lőrinc 13-ra növelte az általa ellenőrzött ilyen jellegű kiadványok számát, s így öt híján az összes megyében a kormányközeli Mediaworks állítja elő a helyi tartalmakat.

Más kérdés, hogy valószínűleg akkor sem történt volna semmi, ha az NMHH indít vizsgálatot, a médiatanács ugyanis a legutóbbi, e piacot érintő összeolvadásnál is arra jutott: a megyei lapok egy kézbe kerülésével nem csorbul a médiapluralizmus. Az indoklás némileg leegyszerűsítve az volt, ezeken a területeken eddig is csak egy lapot értékesítettek, ezentúl is egyet fognak. Hogy ez kinek a kezében van, a tájékoztatás sokszínűsége szempontjából irreleváns.

A magyarázat egyébként nagyjából azt is előre jelzi, hogy mi lenne, ha a három kelet-magyarországi lapot jegyző Russmediát, és a Kisalföldet, illetve a Délmagyarországot kiadó Lapcomot is meg akarnák venni Mészárosék. Piaci pletykák szerint szándék szinte biztosan van rá, a cégiratokban azonban egyelőre semmi utal arra, hogy tulajdonosváltás készülne.

Ilyet a Magyar Idők kiadójánál sem találtunk, holott itt maga a társaság jelezte éves jelentésében, hogy Liszkay Gábor hamarosan eladja a céget a Mediaworksnek. Erre azonban egyelőre nem került sor, s nem lenne meglepő, ha a késésben versenyjogi kérdések is szerepet játszanának. Ebből a szempontból ugyanis már az is aggályokat vetett fel korábban, hogy Liszkayt, az egyik országos napilap tulajdonosát nevezték ki a másik országos napilapot (a Népszabadságot) akkor még papíron csak ideiglenesen felfüggesztő Mediaworks vezérigazgatójává. Persze – ha korábban bárkinek lett volna kétsége – azóta teljesen egyértelművé vált, a Népszabadságot végleg bezárták.

A közel 200 lapot számláló csoportba azonban a Magyar Időket szinte biztosan nem lehet úgy beilleszteni, hogy azt ne vizsgálja a GVH és az NMHH is. Itt ugyanis már egész biztosan nem rángatható elő az az amúgy is gyenge lábakon álló érvrendszer, amit a megyei lapoknál használt a médiatanács.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.