Szombaton búcsúztatják Varga Lajos Mártont

A Népszabadság egykori rovatvezetője 75 éves volt.

Lakner Dávid
2017. 07. 28. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rákosfalvai Szent István Király templom urnatemetőjében búcsúztatják szombat délután Varga Lajos Márton irodalomtörténészt, újságírót. A 75 éves korában elhunyt szerkesztő sírjánál Reményi József Tamás irodalomkritikus mond beszédet. Varga hosszan tartó betegség után hunyt el.

Az irodalomtörténész 1942. szeptember 25-én született Debrecenben. Előbb gépésztechnikusként dolgozott, majd elvégezte az ELTE-BTK magyar–könyvtár szakát. 1972-ben lett a Népszava irodalomkritikai rovatvezetője, majd három évvel később a SZOT Központi Iskola filozófiai tanszékének tanára. 1983-tól szerkesztője, 1991 és 1993 között pedig főszerkesztője volt a Magyar Rádió irodalmi osztályának. 1994-ben nevezték ki a Népszabadság kulturális rovatvezető-helyettesévé, majd nyugdíjazásáig rovatvezetőjévé. József Attila-díját 1989-ben vehette át. 

„Lajos ragaszkodott ahhoz a szerkesztői elvhez, hogy ilyen és amolyan írók és kritikusok egyaránt szerepeljenek, mert nem ellenségeskedni kellene, hanem párbeszédet folytatni” – írta az Élet és Irodalom nekrológjában Károlyi Csaba, aki szerint Varga a „népiesektől” indult, és akár jó politikus is lehetett volna belőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.