Elsöpörte a népharag az amerikai újnáci portált

Törli szolgáltatója a Daily Stormert, amelyen a charlottesville-i tragédia áldozatán gúnyolódtak.

MN
2017. 08. 14. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonnégy órán belül törli a GoDaddy szolgáltató a Daily Stormer nevű, amerikai újnáci oldalt, ahol gyalázkodó hozzászólások jelentek meg a halálos áldozattal is járó charlottesville-i tüntetés után.

A Daily Stormer külön cikkben számolt be a szombaton zavargásokba torkolló újfasiszta demonstrációról, több olvasó pedig elégedetten nyugtázta, hogy a 32 éves Heather Heyert szándékosan halálra gázolták.

A gyűlölködő kommentek hatalmas közfelháborodást váltottak ki, rengetegen kérték a szolgáltatótól a náci portál betiltását, köztük Amy Siskind nőjogi aktivista is. A GoDaddy pedig eleget tett a kérésnek, egynapos ultimátumot adott a Daily Stormernek a blokkolás előtt – írja a HVG.hu.

A portálon azonban még a határidő lejárta előtt bosszút állt az Anonymous hekkercsoport: feltörte az oldalt, majd a „legnépirtóbb republikánus weboldal” jelzővel látta el, és A gyűlölet vége című közleményben jelezte: átvette a portál irányítását.

Az amerikai neonácik vérontásig fajuló tüntetésén egy autós ámokfutó – egy 20 éves ohiói férfi – hajtott a tömegbe, ő végzett Heather Heyerrel is. A demonstráción 19 ember sérült meg, többen verekedésben szerezték sebeiket, hiszen a Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának elbontása miatt tiltakozó újfasiszták összeverekedtek a Black Lives Matter! nevű csoport demonstrálóival.

A zavargások kapcsán Donald Trump is felszólalt, de beszédét a republikánusok oldaláról is sok kritika érte. Az amerikai elnök New Jersey állambeli golfszállodájából üzent, egységre szólított fel, illetve általánosságban elítélte az erőszakot és a gyűlöletet, de hangsúlyozottan arról beszélt, hogy az agresszió minden oldalról elítélendő.

Az elnök kritikusai viszont azt várták volna tőle, hogy határozottan ítélje el a szélsőjobboldali, neonáci csoportokat, illetve nevezze terrortámadásnak a történteket. A Fehér Ház utólag úgy magyarázza, hogy Trump minden szélsőséges csoportot elítélt.

FRISSÍTÉS: Az elhatárolódás azóta megtörtént.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.