7,5 millió eurót adna az unió a független médiumoknak a Nyugat-Balkánon

Az EB szerint a médiaszabadság egyike az uniós integráció feltételét jelentő politikai kritériumoknak.

MN
2017. 11. 10. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió mintegy 7,5 millió euró értékű hozzájárulásról döntött a Nyugat-Balkán térségében olyan új kezdeményezések létrejöttéhez, melyek támogatják a független újságírást, illetve előmozdítják a regionális együttműködést a közszolgálati médiumok között – írja az MTI az Európai Bizottság pénteki közlése alapján.

Mint elmondták, a médiaszabadság egyike az uniós integráció feltételét jelentő politikai kritériumoknak, melyeket az Európai Unióba belépni kívánó országok mindegyikének teljesítenie kell.

Az uniós bizottság a finanszírozás által elő kívánja segíteni a régióban működő független média megerősödését, forrásokat fog biztosítani az újságíróknak, elősegítve a megbékélést szolgáló oknyomozó újságírás térnyerését. Új szakmai segítségnyújtási program indul közszolgálati műsorszolgáltatók számára, támogatást nyújtva a fiataloknak szóló médiatartalmak kidolgozása terén megvalósuló regionális együttműködésekhez, valamint a digitalizált archív anyagok regionális szintű cseréjéhez.

A független média támogatása céljából az uniós bizottság – együttműködve a Demokráciáért Európai Alapítvánnyal – pénzügyi támogatási rendszert is életbe léptet új, független médiavállalkozások és kisléptékű kezdeményezések létrejöttének támogatása céljából.

Korábban megírtuk, hogy egy szokatlan témájú pályázati felhívás jelent meg az amerikai külügyi tárca honlapján. A pályázat kimondottan a fővároson kívüli, tény alapú rádiók, híroldalak és lapok fejlesztését vagy akár létrehozását célozza, az egyetlen nyertes pedig 500-700 ezer dollárt, vagyis mintegy 187 millió forintot kaphat médiumépítésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.