Meghalt Cseke László, a Szabad Európa Rádió hangja

1959 májusában induló, Teenager party című műsorában hallhatták először a magyar fiatalok a rock sztárjait.

MN
2017. 11. 16. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 13-án, 90 éves korában Münchenben elhunyt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió szerkesztője és műsorvezetője, akit a hallgatók Cseke László néven ismertek – közölte az Országos Széchényi Könyvtár blogja Ekecs Zsuzsára, Ekecs Géza lányára hivatkozva.

Ekecs Géza Budapesten született 1927-ben, majd Bécsben, a Technische Hochschuléban tanult rádiótechnikusnak. 1949-ben hagyta el Magyarországot, előbb Németországba, majd Párizsba ment. Emigráns lapokba írt, majd 1951-ben Münchenben telepedett le, ahol az amerikaiak által indított Szabad Európa Rádió munkatársa lett.

A rádió egyik legnépszerűbb műsora az 1959 májusában induló Teenager party volt, amelyet Cseke László szerkesztett. Ebben a műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a Beatlest vagy a Rolling Stonest. A szocialista Magyarországon a nép ellenségének állították be, még egy propagandafilm is készült róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.