Ideje rettegnünk, állítja az Echo Tv félelemszemléje

A Heti terror nyugodt, csendes hangon tudósít a „pokol felé tartó” Nyugat-Európa rettenetes mindennapjairól.

Lakner Dávid
2017. 12. 13. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes hazai és európai potentátok rég ráébredtek: a félelem ahelyett, hogy megenné, megnyeri a lelket. Aki retteg, megnyerhető – főként, ha elhiszi, hogy riogatójától megválthatja a biztonság tudatát. Még csak nem is a biztonságot, hiszen minden olyan bizonytalan: a terroristák kreatívak, a háttérben megbúvó hatalmak pedig mit sem törődnek az átlagember aggodalmával. Aki persze fél, hiszen látni: „Ezeket csak a pénz érdekli. Sóher, mosdatlan disznók. És csak a nőkön jár az eszük. Egyik se dolgozik. A mi pénzünkön élősködnek, nézd csak meg az újságokat! Minden napra jut egy megerőszakolás és hasonlók.” Így volt Fassbindernél, és így van a „média-rendszerváltást befejező” Echo Tv új műsorában, a Heti terrorban is.

Rengeteg új kamera – ecsetelte a székén körbefordulva a mosolygós Déri Stefi, a beharangozó után pedig legalábbis azt hihettük, nem is terrorszemlét, hanem kabaréműsort indítanak Mészáros Lőrinc csatornáján. Igaz, az első vendég, Nógrádi György akár ezt is lehetővé tette volna. A népszerű biztonságpolitikai szakértő legalábbis mindig könnyedén jut el a merényletektől az olyan kérdésekig, mint hogy Angela Merkelt lehet-e szexszel zsarolni.

Míg ő hozza a show-t, a korábban a magyar civilek háborús bűnösségére utalgató Földi László a vészjósló szakértelmet képviseli. Nyugodt, csendes hangon fejtegeti, hogy Európában „nem félni kell, hanem rettegni”, sőt „az élet ma Nyugat-Európában közelít a pokol felé”. Jellemző az első adás vége, ahogy Déri Stefi felveti: „Földi úr, el tudja képzelni, hogy Európában militáns csoport szerveződjön, és célzott merényleteket hajtson végre?” A válasz: „Szerveződött, és végre fog hajtani.”

Tagadhatatlan persze, hogy nagyon aktuális és aggasztó tendenciákról van szó, ezek pedig attól még valósak, hogy a kormányközeli tévében és újságban a kommunista titkosszolgálat volt alkalmazottai állnak neki magyarázni a világot. Az iszlamista terror válaszút elé állítja Európát, nekünk pedig megoldásokat kell találni: nem a hivatásos rettegtetők találták ki, hogy helyzet van.

Felelősségük így még nagyobb azért, hogy az elmúlt években Napi Migráns-színvonalú hírportálokat futtattak fel, gátlástalanul kihasználva az emberek félelmét, tragédiáját. Odáig jutva, hogy egy-egy borzalmas terrortámadás az Echo Tv szerkesztőinek ma főként azt jelentheti: megvan a heti téma.

„Elvi kérdés vár eldöntésre, miszerint vissza akarjuk-e szerezni a biztonságérzetet itt, az unión belül, vagy tudomásul vesszük, hogy ez a világ elporladt” – vetette fel Horváth József. És a stúdióban ülők valószínűleg mind komolyan is gondolják, hogy vannak, akik nem szeretnék visszaszerezni a biztonságérzetet, akik nem akarják a lehető leghatékonyabb módon megfékezni a terrorizmust. Szemben ővelük, akik mindig érzik, mit kellene tenni, már ha nem lennének olyan bátortalanok és határozatlanok a döntéshozók, ugye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.