A Twitter értesíti azokat, akikhez eljutott az orosz propagandaanyag

Átvizsgálják a felhasználói fiókokat, hogy meggyőződjenek róla, történt-e orosz beavatkozás.

MTI
2018. 01. 20. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A San Franciscó-i székhelyű vállalat átvizsgálja a felhasználói fiókokat, hogy meggyőződjön, történt-e orosz beavatkozás, befolyásolási kísérlet a 2016-os amerikai elnökválasztás folyamatába, és ennek nyomán értesíti majd némely felhasználóit.

677 775 felhasználónak küld értesítést a Twitter; mindenkinek, aki követte, vagy egyszerűen csak párszor lájkolta (kedvelte) az Internet Research Agencyhez (IRA) kapcsolódó fiókok bejegyzéseit. Azok is értesítést kapnak, akik újratweeteltek az IRA-hoz kapcsolódó tartalmakat. Amerikai törvényhozók és számítógépes szakemberek szerint ugyanis ez egy orosz szervezet, amely alkalmazottak százait foglalkoztatja, hogy álfiókokból oroszbarát tartalmakat juttassanak el Twitter-felhasználókhoz. A Twitter már föl is függesztette ezeket a fiókokat.

Vezetői ezt a lépésüket szerdán jelezték amerikai törvényhozóknak. Szeptemberben már felfüggesztettek 200 fiókot, októberben pedig letiltották két orosz orgánum, az RT és a Szputnyik hirdetéseit is.

Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa pénteken este közzétett Twitter-bejegyzésében elismerését fejezte ki a Twitter lépései miatt, egyúttal sürgette a többi nagy informatikai vállalatot is, hogy ellenőrizzék, saját platformjaikon voltak-e orosz befolyásolási kísérletek.

Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő pénteken este közleményt adott ki; ebben hangsúlyozta, „tavaly novemberben a Twitter, a Google és a Facebook vezetői nyílt bizottsági meghallgatáson vettek részt, és akkor nyilvánvalóvá vált, hogy az oroszok milyen mértékben kihasználták a társadalmunk és közösségi médiánk nyitottságával járó sebezhetőséget”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.