Fontos a sérüléseket gyorsan és szakszerűen kezelni. Az alábbiakból kiderül, hogyan kerülhetjük el a veszélyeket – írja a Mindmegette.
Forró víz: Könnyen megégethetjük magunkat, amikor például sót szórunk a forró vízbe. Ilyenkor ugyanis kifuthat a víz a fazékból. Ezért a tésztának feltett főzővizet már előre sózza meg!
Gőz: Nemcsak a fazékban, a fedő alatt keletkezik gőz, hanem a sütemények, húsok sütésekor a sütőben is. Ha kinyitjuk az ajtaját, mindig használjunk edényfogó kesztyűt! Megvédi a kezet a kicsapódó gőztől.
Olaj: A forró olaj spriccelni kezd, ha vízcsepp kerül bele. A tűzhely mellett sose dolgozz nedves kézzel! Az olaj 200ºC-on meggyullad. Ilyenkor ne próbáljunk meg vízzel oltani, mert az eredmény katasztrofális lesz, robbanásszerűen csap fel a gőz és a láng. Inkább tegyünk fedőt a serpenyőre, az elfojtja a lángot.
Kés, olló: Éles kések, ollók, konzervnyitók könnyen okozhatnak sérüléseket. Fontos: az egyik szekrényfiókban mindig tartsunk fertőtlenítő spray-t, steril kötszert és ragtapaszt.
Vágott seb esetén fontos a sérülést fertőtleníteni
Fotó: unsplash
A teljes cikkben útmutatást talál égés és vágott seb szakszerű kezelésére!
Konyhai praktikák, amiket a világ legjobb szakácsaitól leshet el
Ha csak ezt a néhány tanácsot megfogadjuk, a praktikák segítségével már sokkal ügyesebbnek érezhetjük magunkat. Nézzük meg, mit tartanak a legfontosabbnak a világ legjobb szakácsai, ha főzésről van szó.
Stuart Ralston, az edinburgh-i Noto étterem szakácsa: Az éles kések lehetővé teszik a gyorsabb és biztonságosabb előkészítést. Ralston szerint a késélező az egyik legfontosabb dolog, amibe érdemes belefektetnünk.
James Devonshire, a Daylesford Cookery School vezetője Gloucestershire-ben: Ez a késtartás helyes és legbiztonságosabb módja. Fogjuk közvetlenül a fogantyú teteje és a penge hátsó része felett. A kés hegye a vágódeszkán nyugszik, a penge sarka kissé megemelkedik. Csúszó mozdulattal szeleteljük az ételt, finoman lehúzzuk a penge sarkát.
Tom Brown, a londoni Cornerstone tulajdonosa: Tegyen nedves ruhát a vágódeszka alá. Ez megakadályozza, hogy csúszkáljon, miközben az alapanyagokat aprítjuk.
Shuko Oda, a Koya Soho szakácsa: A gyömbér hámozásakor a legjobb, ha kés vagy hámozó helyett teáskanalat használunk. Mint sok zöldség esetében, a gyömbérnél is igaz, hogy az íz a bőr alatt rejlik. Kanállal hámozás helyett lekaparjuk a felesleges részt, az íze még intenzívebb lesz.