Amerika 446 atombombával pusztította volna el a Szovjetuniót

A II. világháború befejeződése után napokkal készen álltak a csapásmérés tervei.

Stier Gábor
2018. 01. 08. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a II. világháború befejeződése után alig két héttel készen álltak azok a tervek, amelyekben az amerikai hadvezetés kidolgozta a szovjet ellenállás azonnali letörésének és elpusztításának a menetét. A titkosítás alól frissen feloldott dokumentumokon az 1945. szeptember 5-i dátum áll, s mint a Daily Star ezek alapján írja, az amerikai tábornokok a hirosimai és nagaszaki tapasztalatokra is alapozva 66 szovjet városra ledobott 446 atombombával  semmisítették volna meg a Szovjetuniót. Egy évvel később Moszkva is kifejlesztette saját atomfegyverét.

Korábban az Iz.ru orosz portál írt arról, hogy 1983-ban komolyan fennállt egy atomháború veszélye. Akkor a szovjet vezetés a NATO a határai közelében kezdett nagyszabású hadgyakorlatát egy agresszió felvezetéseként értékelte, s megelőző csapást fontolgatott.  A Daily Star megjegyzi, hogy a világot ma a koreai helyzet és az orosz–amerikai kapcsolatok kiéleződése miatt ismét fenyegeti az atomháború.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.