Ukrajna bojkottálná az oroszországi foci-vb-t, pedig ki se jutott

Az Oroszország és a Nyugat között kibontakozó hidegháború a sport világát sem hagyja érintetlenül. Norvégia is a FIFA-hoz fordult.

Stier Gábor
2018. 01. 23. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság bojkottjáról tárgyal Kijev szövetségekkel és szurkolók szervezeteivel. Erről Pavlo Klimkin külügyminiszter beszélt az ukrán diplomácia tevékenységét értékelő sajtóértekezletén. Mint fogalmazott, az egyeztetéseken felmerült a vb bojkottja mellett az is, hogy a világbajnokságra utazó szurkolók világosan a világ értésére adják politikai álláspontjukat. A probléma ezzel csupán az, hogy az ukrán válogatott ki sem jutott a világbajnokságra, miután csoportjában Izland és Horvátország mögött a harmadik helyen végzett.

Az a tény, hogy az ukrán külügyminiszter buzdít a foci-vb átpolitizálására, jól mutatja, hogy az Oroszország és a Nyugat között kibontakozó hidegháború nem hagyja érintetlenül a sport világát sem. E szembenállás keretében értelmezik sokan a doppingbotrány időzítését, amelynek következtében a NOB kizárta az orosz nemzeti csapatot a phjongcshangi téli olimpiáról.

De a játékok még el sem kezdődtek, már célkeresztbe került a foci-vb. A napokban a csoportjában negyedik helyen végző, így a világbajnokságra szintén ki sem jutó Norvégia szövetségének elnöke fordult azzal a FIFA-hoz, hogy gyorsítsa fel az orosz futball tisztaságát érintő vizsgálatokat, s ha az orosz labdarúgók is az állami doppingellenőrzési rendszer alá tartoznak, akkor fontolja meg a válogatott kizárását a világbajnokságról. Terje Svendsen a Keir Radnedge lapnak nyilatkozva a közelmúltban eltűnt nyolc jegyzőkönyvet említette példaként arra, hogy az orosz futball nyakig ül a doppingbotrányban. A FIFA kérdésére az orosz szövetség egyébként azt a választ adta, hogy öt játékos az ellenőrzéskor az ukrán bajnokságban játszott, míg három jegyzőkönyv egy 2012-es azerbajdzsáni női tornán levett mintáról szól. De hagyjuk is ezt az egészet, mert az orosz futballon ma a világ legjobb doppingszerei sem segítenének.

Nyilván tisztában vannak ezzel a nyári világbajnokság kapcsán Moszkva orra alá borsot törni akarók is. Az Egyesült Államok például a vb-re ki nem jutó sztárcsapatok külön tornájával homályosítaná el az orosz imázs szempontjából kiemelten fontos seregszemle fényét. Közben a nyugati lapok az előkészületek lemaradását taglalják, s a biztonságra leselkedő veszélyekkel riogatják a szurkolókat.

Mindebből már most is látszik, hogy a világbajnokság a meccsektől függetlenül nem lesz unalmas.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.