Viszockij „gyilkos” befolyásától tartanak Kijevben

Az „orosz világ csápjainak” tartja az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője Viszockijt, Cojt és Bulgakovot.

Stier Gábor
2018. 01. 28. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Viszockijtól, Viktor Cojtól és Mihail Bulgakovtól óvja honfitársait az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője. Volodimir Vjatrovics úgy véli, hogy a színészkirály, a rockzenész és az író holtukban is az úgynevezett orosz világ „szimpatikus csápjai”, és csak az Oroszországgal közös kulturális térre emlékezteti a független Ukrajna polgárait.

„Az orosz világ nem minden csápja ellenszenves és azonnal felismerhető. Néhányan a pravoszláv egyházzal ellentétben nem olyan visszataszítóak, sőt szimpatikusak, választékosak, de Ukrajna számára ugyanolyan veszélyt jelentenek. Eldar Rjazanov közkedvelt szilveszteri filmje, A sors iróniája, a Nőnap, Bulgakov, Pugacsova, de még Viszockij és Coj is hatékony, a közös kulturális tér gondolatát visszacsempésző eszköz a Kreml kezében” – figyelmeztetett Vjatrovics, aki korábban arra hívta fel az ukránokat, hogy  szakítsanak meg minden kapcsolatot Oroszországban élő rokonaikkal.

Jellemző az ukrán hatalom oroszfóbiájára, hogy egy Petro Porosenko államfő által nemrégiben aláírt törvény alapján Ukrajnában csak a nemzetbiztonsági szolgálat engedélyével léphetnek fel orosz vendégművészek, a rádió és televíziós tanács elnöke pedig büntetőjogi felelősségre vonást és szankciókat, a képernyőről letiltást javasol azon ukrán előadókkal szemben, akik Oroszországban vendégszerepelnek.

Miután e szavai sokakban keltettek felháborodást, a nacionalista kirohanásairól ismert, ezért Lengyelországban is a beutazást tiltó „feketelistára” került Vjatrovics a Facebookon kezdte el magyarázni kijelentését. Bár ne tette volna! A csinovnyik ugyanis arról értekezett, hogy nem kell azért betiltani Ukrajnában e zenészek, írók életművét, figyelni kell azonban arra, hogy a Kreml miként akarja felhasználni ezeket propagandacéljaira. Vjatrovics ezután az orosz művészek, írók veszélyes hatását és az erre adandó választ a cigarettásdobozokon látható, „a dohányzás öl” felirattal párhuzamba állítva próbálta érthetőbbé tenni. Mint fogalmazott, e figyelmeztetéssel sem a dohányzást akarja betiltani senki, csupán a következményeire figyelmeztet.

Mit lehet erre az ukrán hatalom gondolkodását jól illusztráló őrületre mondani? Csak annyit, hogy Viszockij, Coj vagy Bulgakov művei örök érvényűek, míg e hagymázos szavak ugyan egy ország pillanatnyi lelkiállapotának lenyomatai, ám elhangzásuk után elfelejtik őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.