időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Közel a földönkívüliek inváziója a Földön

Forrás: ORIGO
2021.11.28. 14:41
Közel a földönkívüliek inváziója a Földön

Más bolygókról származó, idegen fajok inváziójára kell készülni, vélik tudósok. Az emberi civilizációt azonban nem más, hasonlóan intelligens lények fenyegetik, hanem olyan mikrobák, amikkel az immunrendszerünk korábban még egészen biztosan nem találkozhatott. Ezzel párhuzamosan arra is ügyelnünk kell, hogy mi se szennyezzünk be más planétákat földi organizmusokkal – írja az IFL Science tudományos portál.

Az ausztrál Adelaide-i Egyetem két kutatója, dr Phill Cassey és dr Andrew Woolnough úgy vélik, a fenti veszély nem egy sci-fi író fantáziájának terméke, hanem nagyon is valós probléma. A földön kívüli mikroorganizmusok jelentette fenyegetésről szóló értekezésüket a BioSciences című folyóirat tette közzé - olvasható az Origo cikkében.

Cassey szerint az elmúlt évtizedekhez képest alaposan megváltozott az űrkutatás helyzete; a kormányok mellett a magáncégek is aktívan részt vesznek a különböző űrmissziókban, ezért mindenképpen megelőző intézkedéseket kellene tenni, hogy csökkentsük az esetleges kockázatokat – bármennyire is alacsony egy idegen fertőzés előfordulásának esélye, a következmények beláthatatlanok lennének.

Művészi illusztráció az Enceladus gejzírjeiről FORRÁS: AFP

Természetesen elképzelhető, hogy a Naprendszer többi bolygója sivár, kihalt égitest, és nincs mitől tartanunk. Nem lehet azonban kizárni, hogy a Mars, az Europa, vagy az Enceladus felszínén (vagy belsejében) mikrobák rejtőznek. Ha ezek veszélyt jelentenek az emberekre, és akaratlanul a földre hurcoljuk őket, azzal korábban nem látott fenyegetésnek tennénk ki a földi élővilágot.

A teljes cikk ide kattintva olvasható tovább.

Borítókép: Idegen mikrobák a Marson (illusztráció); FORRÁS: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY