Innovatív fotográfiai kiállítótér nyitja meg kapuit Szentendrén

PhotoLab elnevezéssel új, fotográfiai kiállítótér nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) Vajda Múzeumában – tájékoztatott a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 02. 11. 8:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szombati nyitó tárlat Bácsi Róbert László munkáiból válogat a Szabadság gesztusai címmel. Az új kiállítóhely a Vajda Múzeum alsó szintjén jött létre azzal a céllal, hogy bemutassa a kortárs magyar fotográfia alkotóit – mondta el az MTI-nek Prosek Zoltán, az FMC igazgatója. A magyar, de a nemzetközi múzeumi gyakorlatban is egyedülálló kezdeményezés első évében Szentendréhez köthető alkotók műveivel találkozhat a közönség. 

– Az IKON mellett a PhotoLab lesz a másik olyan kiállítótere az intézménynek, amelynek szentendrei művészek reprezentálása a célja 

– folytatta Prosek Zoltán –, ezek azonban nem pusztán kiállítóhelyek, mert egyfajta menedzselést is szeretne felvállalni a múzeum a szentendrei alkotók esetében. Ennek része, hogy segíti a műtárgy-előállítást, a külföldi megjelenést például nemzetközi művészeti vásárokon, de vásárol is alkotásokat a gyűjteménybe. 

A PhotoLab, amelynek művészeti vezetője Kopin Katalin művészettörténész, évente négy kiállítást tervez, az első évben Bácsi Róbert László, Deim Balázs, Csontó Lajos, valamint az Aknay Csaba és Kotchy Gábor páros kiállítása lesz látható. A következő évben a városhoz köthető alkotók mellett nemzetközileg is jegyzett magyar és külföldi fotográfusok egyéni tárlataira várják a látogatókat.

A programok keretében mások mellett Keleti Éva fotóművész, ef Zámbó István, Margit Szabolcs és Vincze Ottó képzőművészek tartanak tárlatvezetést. A PhotoLab éves programsorozatának megvalósítását 1,5 millió forinttal, a Kövesd a napot! című képsorozat megvásárlását egymillió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – írja a VG.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) Vajda Múzeuma Szentendrén (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.