Amerikai matematikus kapta az Abel-díjat

Az amerikai matematikusnak különösen a káoszelmélet kutatása terén végzett munkájáért járt az elismerés – jelentette be szerdán a norvég tudományos akadémia.

Forrás: MTI2022. 03. 23. 20:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sullivannek, a New York-i Stony Brook Egyetem professzorának az elismerést „a tágan értelmezett topológia, különösen annak algebrai, geometriai és dinamikai vonatkozásai” területén elért forradalmi eredményeiért ítélték oda.

A topológia a tárgyak olyan tulajdonságait tanulmányozza, amelyek nem változnak, amikor a tárgyak deformálódnak, és használata nagy jelentőségű a fizikától a közgazdaságtanon át az adattudományig

– közölte az akadémia.

A 81 éves tudós, a matematikusok közösségének aktív és karizmatikus tagja azért kapta a díjat, mert a matematika rendkívül változatos területei között talált mély összefüggéseket. 

Könnyedén lépett át egyik területről a másikra algebrai, analitikai és geometriai elméleteket alkalmazva, akár egy igazi virtuóz

mutatott rá a közleményben Hans Munthe-Kaas, az Abel-díj bizottságának elnöke.

A Michiganben született Sullivan gyerekkorában a texasi Houstonba költözött, később a Rice Egyetemre járt, ezután a Princetonon doktorált.

A dinamikus rendszerek, ismertebb nevén a káoszelmélet kutatását az 1970-es évek végén kezdte el. 

Megoldott egy olyan matematikai sejtést, amellyel hatvan éven át nem boldogultak a tudósok.

A Niels Henrik Abel (1802–1829) norvég matematikus nevét viselő Abel-díjat a norvég kormány hozta létre 2003-ban, hogy így pótolja a matematikai Nobel-díj hiányát. 

A díjjal, amelyet Sullivan május 24-én Oslóban vesz át, hét és fél millió norvég korona (294 millió forint) jár.

Borítókép: Dennis Parnell Sullivan (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.