A Vitéz lélek a Nemzeti Színház színpadán

Holnap este 19 órától Tamási Áron Vitéz lélek című előadását nézhetik meg a Nemzeti Színházban. A darab a Békéscsabai Jókai Színház vendégjátékaként érkezik a teátrum Gobbi Hilda Színpadára a Jászai Mari-díjas Kiss József rendezésében.

Magyar Nemzet
2022. 03. 23. 14:00
Fotó: A-TEAM/Nyari A. Forrás: Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel az újrakezdést is szimbolizáló előadással ünnepelte a Békéscsabai Jókai Színház a koronavírus-járvány utáni újraindulását.

Kevés aktuálisabb irodalmi alapanyag létezik a XXI. században vergődő embernek, mint a Vitéz lélek. Ez a lélek háborúja. Amit Tamási Áron és a hozzá hasonló szellemi nagyságok hirdettek meg a trianoni, két világháborús megalázottságban utat kereső Magyarországban, 1940-ben.

Az erdélyi, Kossuth-díjjal jutalmazott Tamási Áron darabja azt mutatja meg, hogy a háborúból hét év után visszatérő, súlyos lelki sebeket hordozó Balla Péter (Czitor Attila) hogyan találja meg a helyét a falu közösségében. Romokon kell építkeznie: szüleit elvesztette, szerelme máshoz ment férjhez, az otthona szinte összerogyni készül. Péter azonban makacs, nem engedi, hogy az események maguk alá temessék…

Arra a kérdésre, hogy mi ennek az előadásnak a fő üzenete, ezt válaszolnám: Az igaz emberi létezés, a normális élet iránti vágy. A derű szomjúhozása. Hogy a kimondott szó és a kézfogás újra szentség legyen. Hogy »az Ég a Földdel összeboruljon«. Hogy az Új Ember születésének tanúi lehessünk

– fogalmazott Kiss József rendező.

A háromrészes előadás főbb szerepeiben Czitor Attila mellett Katkó Ferenc, Tege Antal, Tomanek Gábor, Kovács Edit, Földesi Ágnes Villő, Beszterczey Attila, Liszi Melinda, Tarsoly Krisztina, Szabó Lajos és Balázsi Róbert lép színpadra.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Nemzeti Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.