Megnyíltak az újrabrandingelt Mekik Oroszországban

Megnyílt vasárnap az új Mcdonald’s Moszkvában. Vkuszno – i tocska néven indították újra a gyorsétteremláncot, ami annyit jelent, hogy „finom és pont”. Moszkva legelső McDonald’s étterme 1990-ben a nyílt meg a Puskin téren, ahol már az új orosz brand termékei várják az éhes látogatókat. Az oroszországi új Meki számos dolgot megtartott, illetve átalakított.

Forrás: Uk.investing.com2022. 06. 16. 11:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap megnyílt az új orosz Meki Moszkvában, új orosz tulajdonban. Az egykori Mcdonald’s új néven indult újra, Vkuszno – i tocska, ami annyit jelent, hogy  „finom és pont” – írja a Reuters.

Mit ábrázolhat az új McDonald’s-logó?

Az ikonikus megjelenésű McDonald’s-logót leszerelték, és egy új, „M” betűre emlékeztető logóval helyettesítették. Az új logó zöld alapon két hasábburgonyát és egy apró hamburgerpogácsát ábrázol.

A vezérigazgató, Oleg Paroev úgy fogalmazott, hogy az üzlet elnevezése egészen a nyitásig szigorúan őrzött titok volt. 

Sokak számára nem túl egyértelmű az új orosz Meki logója. A márkanévről és az új megjelenésről is volt néhány találgatás a közösségi médiában. Az emberek azon tanakodtak hogyan lehetne a legjobban lefordítani az új nevet angolra. A jelenlegi „finom és pont” viszont széles körben elfogadott volt.

Az új orosz Meki, a Vkuszno – i tocska logója. A márkanév jelentése:„finom és pont”. Az orosz fővárosban és környékén első körben tizenöt új gyorsétterem nyílik meg, június végéig további kétszáz, nyár végéig pedig mind a nyolcszázötven. Fotó: Flickr

Moszkva legelső McDonald’s étterme 1990-ben nyílt meg a Puskin téren, ahol már a nyitás napján több mint harmincezer hamburgert adtak el – írja a Uk.investing.
Az orosz főváros népszerű gyorsétterme 32 év után már az új orosz brandnek ad helyet.

 

Ilyen lett az orosz McDonald’s

Az orosz gyorsétterem megtartja a régi McDonald’s belső kialakítását, de a korábbi márkához kapcsolódó minden jelzést eltávolít.

A fővárosban és környékén első körben 15 új orosz gyorsétterem nyílik meg, június végéig további 200, nyár végéig pedig mind a 850 – közölték a vezetők vasárnap.

Az új tulajdonos elmondta, hogy idén akár hétmilliárd rubelt (123 millió dollárt, mai árfolyamon közel 47 milliárd forintot) fektetnek be a több mint 50 ezer embert foglalkoztató üzletbe.

Mi van és mi nincs az orosz McDonald’s kínálatában?

A McDonald’s étlapjának zászlóshajója, a Big Mac és más hamburgerek is hiányoznak a kínálatból. A McDonald’s desszertekből sokan a McFlurryt hiányolták a legjobban.

A McDonald’s menükhöz képest a Vkuszno – i tocska menü kínálata sokkal kisebb. Emellett a McDonald’s-árakhoz képest valamivel olcsóbbak a megnyílt orosz Meki termékei. 

Például egy dupla sajtburgerért 29 rubelért (2,31 dollárért) kellett fizetni, míg a McDonald’sban nagyjából 160-at, egy halas szendvicsért pedig 169 rubelt kértek el, szemben a korábbi 190 rubelért.

Paroev, az új vezérigazgató elmondta, hogy

a lánc megfizethetően fogja tartani az árakat. Valószínűleg az infláció miatt emelkedni fognak, de nem magasabbra, mint a versenytársaknál– mondta.

Az amerikai hamburgert orosz hamburgerre cserélték Moszkvában

A legtöbb összetevő az országon belülről érkezik, viszont néhány termék nem volt azonnal elérhető. Egyrészt beszerzési nehézségek miatt, másrészt pedig mert néhány beszállító elhagyta Oroszországot. 

Például az orosz gyorsétteremnek új üdítőital-szállítót kell találnia, miután a Coca-Cola felfüggesztette ottani tevékenységét.

Az orosz márka mögött

Az oroszországi McDonald’s Alexander Govor szibériai üzletemberhez tartozik, aki a GiD LLC cégén keresztül vette át a gyorsétteremlánc működését. Az üzletember 2015 óta a McDonald’s franchise-partnere, ráadásul komoly szerepet vállalt abban is, hogy a nehéz terepnek számító Szibériában is terjeszkedhessen a hálózat. Govor 25 éttermet üzemeltet Szibériában – írja az Uk.investing.

A szibériai üzletember vasárnap azt mondta újságíróknak, hogy az általa fizetett ár „sokkal alacsonyabb volt a piaci árnál”, és hogy egy „szimbolikus” számjegy volt. Az amerikai üzletlánc 1,4 milliárd dollár díjat számolt fel az ügyletért. A McDonald’s nem válaszolt az árral kapcsolatos találgatásokra.

A Govor legalább két évig tervezi megtartani a lánc több tízezer alkalmazottját – közölte az amerikai cég.

A McDonald’s forgalmának kilenc százalékát adták az orosz és ukrán érdekeltségek – mintegy kétmilliárd dollárt.

Jelenleg a McDonald’s korábbi orosz vezetője, Oleg Paroev irányítja az üzletet. LinkedIn-profilja szerint az átvételig hét évig dolgozott a McDonald’snál, ebből hat és fél  évig az orosz üzletág pénzügyi igazgatójaként 2021 novemberéig.

Februárban nevezték ki a Russia McDonald’s vezérigazgatójává, hetekkel azelőtt, hogy Moszkva több tízezer katonát küldött Ukrajnába.

Szeretik majd az új orosz hamburgerláncot?

Oroszországban már most vannak, akik borzasztóan hiányolják a kínálatból a Big Macet, viszont hosszú távon biztosan kiderül, hogy mennyire válik be az új orosz Meki a McDonald’s helyett.

Mindenesetre a McDonald’s 15 éven belül visszavásárolhatja az oroszországi éttermeit – közölték az orosz hatóságok.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: YouTube.com/Wiki4All)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.