Mely cégek hagyták faképnél az oroszokat eddig – és melyek nem?

A Pepsi, a Coca-Cola, a McDonald’s és a Starbucks is bejelentette kedden, hogy felfüggeszti üzleti tevékenységét Oroszországban.

Forrás: Vg.hu2022. 03. 09. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pepsi, a Coca-Cola, a McDonald’s és a Starbucks is bejelentette kedden, hogy felfüggeszti üzleti tevékenységét Oroszországban, miután Ukrajna megszállta az országot – idézi a CNBC írását a VG.

A Pepsi már több mint hat évtizede működik Oroszországban.

A portál emlékeztet, hogy az együttműködés olyan régre nyúlik vissza, hogy a cég akkoriban az italkoncentrátumát Sztolicsnaja vodkára és hadihajóra cserélte. 

Korábban a VG is megírta, hogy a PepsiCo megvizsgálta az orosz üzletágával kapcsolatos lehetőségeket, de akkor még a cég vonakodott bezárni az oroszországi egységét, mivel az olyan napi szükségleti cikkeket is előállít, mint a tej és a bébitápszer.

A McDonald’s első telephelyét a vasfüggönyön túl Moszkvában nyitotta meg, néhány hónappal a Szovjetunió összeomlása előtt. A cég kedd este közölte, hogy  ideiglenesen bezárja mind a 847 éttermét az országban.

Az elmúlt napokban a Pepsi, a Coca-Cola, a McDonald’s és a Starbucks is bírálatokat kapott amiatt, hogy továbbra is Oroszországban működnek, míg más amerikai vállalatok felfüggesztést és értékesítési szünetet jelentettek be. 

Jeffrey Sonnenfeld, a Yale professzora nyilvánosságra hozott egy listát arról a több mint 300 amerikai cégről, amelyek az ukrajnai invázió után kivonultak Oroszországból – és azokról, amelyek nem.

Oroszország azon kevés régiók egyike a világon, ahol a Coca-Cola riválisa, a PepsiCo nagyobb jelenléttel bír. A Starbucks egy lépéssel tovább ment, mint a McDonald’s, mondván, hogy  felfüggeszt minden orosz üzleti tevékenységet, beleértve termékeinek szállítását is. A Starbucks vezérigazgatója, Kevin Johnson pénteki levelében elítélte a támadásokat. A két vendéglátással foglalkozó cég közül a McDonald’s nagyobb jelenléttel rendelkezik az országban, és globális bevételének nagyobb százalékát kapja ezekből az eladásokból – olvasható a VG-n.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.