Benzinkutakon elhelyezett chipleolvasók segíthetik az elkóborolt kutyák azonosítását

A 151 töltőállomást egyedi matrica jelöli, a lista pedig a Vigyél Haza Alapítvány Kutyakereső alkalmazásában is megtalálható.

Magyar Nemzet
2022. 12. 28. 17:40
null
Erdélyi kopó kutya erdő 2020.02.28 fotó: Németh András Péter Fotó: Németh András Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országban összesen 151 Mol benzinkúton érhetők el az ingyenes mikrochip-leolvasók, ami megkönnyíti az elkóborolt állatok hazajutását – írta közleményében a társaság.
A Mol közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az év utolsó napjaiban a petárdázás és a tűzijátékok miatt több száz kutya szökik el, a riadt állatok pedig akár 20-30 kilométerre is eltávolodnak otthonuktól, ami nagyon megnehezíti, hogy önállóan hazataláljanak. 

Az ingyenesen használható leolvasóknak köszönhetően évente több száz házi kedvencet sikerül azonosítani, így vissza is találnak otthonukba – emelték ki.

A mikrochip-leolvasóval rendelkező töltőállomásokat egyedi matrica jelöli, az ilyen benzinkuak listája pedig megtalálható a Mol töltőállomás-keresőn, a Mol MOVE applikációban, illetve a Mollal együttműködő Vigyél Haza Alapítvány Kutyakereső alkalmazásában is.

Emlékeztettek: hazánkban 2013 óta kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése, ami azt jelenti, hogy egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csak arra van szükség, hogy a megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol chip leolvasása után értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Németh András Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.