Képmutatás Karácsonyék állatbarátsága

Kutyák tucatjait altathatják el amiatt, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros tervezetének következtében 15 nap után eltávolítanák őket az Illatos úti telepről – tudta meg lapunk Dódity Gabriel­la fővárosi képviselőtől. Elmondása alapján Budapest a kormány által pályázati úton támogatott civil állatvédőkre testálná a feladatokat, de értesülések szerint az egyes kerületekkel is kifizettethetik az ebek menhelyen tartását.

2022. 12. 22. 6:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Embertelen lenne körülbelül 120-150 gazdátlan állatot az Illatos úti gyepmesteri telepről kipaterolni

 – jelentette ki Dódity Gabriella, a Fidesz–­KDNP fővárosi frakciójának képviselője annak kapcsán, hogy a főváros arról értesítette a kerületeket: az állatok bekerülésétől számított 16. nap, azaz a kötelező megfigyelési idő lejárta után az állatok sorsát azoknak az önkormányzatoknak kellene megoldaniuk, amelyek területéről bekerültek a telepre. Bár a jogszabály erre lehetőséget ad, még soha senkinek nem jutott ez eszébe, amíg meg nem érkezett Karácsony, és cukiskodásból állatbarát Budapestet ígért – mondta Dódity Gabriella.

Hangsúlyozta, ezzel a főváros a kerületi jegyzőkre tolta a felelősséget, ők pedig vagy az amúgy is túlterhelt civilektől várnak segítséget, akiket a kormány épp pályázati úton segít, vagy ki tudja, mi lesz a kutyák sorsa. – Egyelőre káosz van a köbön, és elképesztően álszent, képmutató állatbarát Budapestet ígérni a kampányban, majd kiűzni a saját telepéről a kutyákat és macskákat – vélekedett a képviselő.

Emlékeztetett, a Tarlós István idején rendszeres örökbeadó napokkal, a nehezen gazdásítható állatok rehabilitációjával próbálták meg mielőbb gazdához juttatni az állatokat, eszébe sem jutott a városvezetésnek, hogy másra tolja a feladatot.

A képviselő felidézte: már akkor sejtették, hogy Karácsony az „állatbarátságot” sem gondolta komolyan, amikor ezt az ingyenes programot megszüntették, vagy amikor a telepet segítő alapítványuktól nem vettek át adományokat. Mindezt pusztán politikai okokból tették, hiszen az alapítványunk Tarlós Istvánhoz köthető, de ezzel nemcsak a kutyáknak és a macskáknak ártottak, hanem semmibe vették azokat a budapestieket is, akik adójuk egy százalékát erre akarták fordítani – mondta Dódity.

Arra a felvetésre, hogy a baloldalnak talán a spórolás a célja, a képviselő megosztotta azt a meg nem erősített értesülését, miszerint a kerületeknek lehetősége lenne visszaszerződni az Illatos úttal napi 4000 forint tartásdíj ellenében. Ha ez az információ valós, egy kutya egy évben akár másfél millió forintba is kerülhet egy kerületi önkormányzatnak. – Ha ezt valamelyik önkormányzat nem vállalja, akkor visszamegyünk a kőkorszakba, és ismét a kóbor állatok túlaltatásától kell tartani – vélekedett Dódity Gabriella.

Megjegyezte, az előző városvezetés ideje alatt helyhiány miatt nem altattak túl egyetlen állatot sem.

Szerinte Karácsony Gergelynek be kellene tartania a saját választási ígéretét, amelyet már Tarlós István főpolgármestersége alatt megfogalmaztak, és Karácsony is bevette a programjába.

A fideszes képviselő javasolta azt is, hogy költöztessék nagyobb és megfelelőbb helyre a zsúfolt Illatos úti telepet, ugyanis a szűk kennelekkel rendelkező Illatos úti telep a kutyák és macskák hosszú távú tartására alkalmatlan. Az „állatbarát” Karácsony Gergely azonban hallani sem akart erről, lesöpörte ezt az asztalról – fogalmazott a képviselő.

Borítókép: Kutyák menhelyen (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.