Turisztikai látványosságok, amiket jövőre nem látogathatunk meg

Úgy tűnik, a népszerű turisztikai látnivalók sorsának dacára, 2023 csak azért is az utazások éve lesz. A járvány alatt bezárt emberek elindulnak végre a régóta tervezett álomnyaralásaikra, köztük a világ legérdekesebb helyeire. Bár a világ nagy része újra nyitva van, és úgy működik, mint korábban, nem minden látványosság élte túl a járványt. A következő célpontokat ki kell húzni a 2023-as listáról – és bizonyos esetekben azután is.

2022. 12. 16. 15:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen turisztikai látványosságok tűnnek el? 

 

Vonat utca, Hanoi, Vietnam (Train Street, Hanoi)

A világ országainak nevezetességei közül a „Vonat utca”, a kedvelt hanoi látványosság, régóta viták forrása volt. A vietnami főváros ezen utcája azokról a vonatokról volt híres, amelyek az otthonoktól és üzletektől néhány centiméterre közlekedtek. 

Az árusok szépen kipakolták portékáikat, majd a vonat érkezése előtt összekapkodták azokat. Az eldohogó szerelvény után visszarámoltak a sínekre, a talpfákra és folytatódott az élet. A hely népszerű volt a turisták körében, akik szerették a rozoga pályákon való pózolást, csakhogy a turistatömegek által látogatott utca biztonsági kérdéssé vált. 

A vonat az üzletektől néhány centiméterre haladt át. Fotó: Pexels

A hanoi kormány 2019-ben elrendelte néhány üzlet bezárását, ahogyan arról a CNN is beszámolt: a terület azonban továbbra is népszerű volt. Végül 2022 őszén a Vonat utcában minden vállalkozás működési engedélyét visszavonták, és sorompókat emeltek, hogy távol tartsák az érdeklődőket. 

Hanoit azonban nem kell leírni: történelmi negyedében, amelynek nagy részét a franciák építették a gyarmati korszakban, rengeteg gyönyörű sétány található. A Szent József-székesegyháztól (Nhà Thờ Lớn Hà Nội) elindulva felfedezhető a város. Vonatok nem dübörögnek el mellette, de motorok akadnak bőven.

Föld alatti múzeum, Los Angeles

Az országok nevezetességei között kevésbé ismert Bernal Heights negyedben található múzeum (Underground Múzeum, Los Angeles) könyvesboltként, illetve közösségi központként is működött. A világjárvány azonban súlyosan érintette a kiállítóhelyet, ugyanis jó ideig nem utazhattak a turisták külföldre, védettségi igazolvány ide vagy oda. 

Ismert támogatói, például Beyonce, Tracee Ellis Ross és John Legend ellenére a múzeum 2022-ben bezárta kapuit. Nem világos, hogy pontosan mi történt, hogy a múzeum máshol, más formátumban újra megnyílik-e. A tulajdonos szerint – a CNN beszámolója alapján – egyszerűen nem volt más választásuk. 

A turisztikai látványosságok mellett is találunk lehetséges B terveket nyaraláskor

 

Jurong Madárpark, Szingapúr

Ázsia legnagyobb madárparkja, a Jurong Bird Park 2022 augusztusában zárt be, több mint ötvenéves működés után. Van azonban egy jó hír a madarak rajongóinak. A park nem tűnik el – több más híres szingapúri vad- és természeti látványossághoz csatlakozva új ökoturisztikai központot hoznak létre a városállam északi részén. A szingapúri állatkert és az éjszakai szafari is része lesz a Mandai nevű projektnek, amely 2023-ban megnyílhat. 

Alternatív helyszínként irány a szingapúri botanikus kert, ami az UNESCO világörökség része. Azok, akik állatokat szeretnének látni, látogassanak el a Teknős Múzeumba (Turtle and Tortoise Museum of Singapore).

Ázsia legnagyobb madárparkja Szingapúrban nem tűnik el. Fotó: Pixabay

A dublini Író Múzeum, Írország

Oscar Wilde, Samuel Beckett, William Butler Yeats. Az angol nyelvű irodalom ezen szerzői Írországból érkeztek, emlékezetüket, irodalmi örökségüket a Dublin Writers Museum őrizte. 

A világ számos népszerű turisztikai látnivalóihoz hasonlóan a múzeum is bezárt 2020 márciusában. Akkor azt hitték, hogy ideiglenesen. A történetnek azonban nem ez lett a vége. 

A múzeum tulajdonosa és üzemeltetője 2022 augusztusában bejelentette a hely végleges bezárását, mondván, már nem felel meg a mai múzeumlátogatók elvárásainak. Ott van ellenben a 2019-ben nyitott Írországi Irodalmi Múzeum (MoLI). Az Ír Nemzeti Könyvtár és a University College Dublin partnerségében olyan ír irodalmi műalkotásoknak ad otthont, mint James Joyce Ulysses című művének első példánya.

Jumbo Kingdom úszó étterem, Hongkong

A varázslatos helyek sora nem ér véget: egykor a világ legnagyobb úszó étterme volt a Jumbo Kingdom, az évek azonban nem voltak kegyesek a hajóhoz. Az étteremnek, amely több tucat filmben szerepelt, és amelyet II. Erzsébet királynő is meglátogatott, az évek során a helyiek és a turisták körében is egyre csökkent a népszerűsége. A díszes, háromszintes hajó fenntartásának költségei magasak voltak, Hongkong turizmusa pedig a szigorú Covid- járvány utáni lezárások és korlátozások közepette visszaesett. 

Többször megpróbálták eladni egy helyi vevőnek, az üzlet azonban meghiúsult. A hajó egy délkelet-ázsiai hajógyár felé tartott, amikor elsüllyedt a Dél-kínai-tengeren lévő Paracel-szigetek közelében. Bár a Jumbo Kingdom eltűnt, Hongkong ikonikus nevezetességei közül sok ma is várja a turistákat.

Az idén nyáron elsüllyedt a Jumbo Kingdom, Hongkong híres úszó étterme. Fotó: Wikipédia

A világ legérdekesebb helyeire is eljuthatunk

 

TeamLab Borderless és Edo-Tokyó Museum, Tokió

Noha mindkettő Tokióban található, a két múzeum alapvetően különbözik egymástól – az Edo-Tokyo Museum hagyományos történelmi kiállítóhely, amely a japán kultúrára összpontosít, míg a TeamLab Borderless egy teljesen digitális központ, amelyet „ultratechnológusok” hoztak létre. 

Az Edo-Tokyo Museumnak a város Ryogoku negyedében található folyóparti épületét 1993-ban nyitották meg, és leginkább a különleges kabuki színházról volt ismert. 

A múzeum képviselői azt mondják, hogy 2025 végén vagy 2026 elején nyitnak ki újra, így csak ekkortól lesz érdemes egy utazás során meglátogatni azt. 

Eközben a TeamLab Borderless – amelyet a Guinness-rekordok Könyve a világ leglátogatottabb múzeumává koronázott – átköltözik a várva várt Toranomon-Azabudai projekt új létesítményébe, amelynek befejezését 2023-ra ígérik. A nyitás pontos dátuma még nem ismert. A tokiói Kortárs Művészeti Múzeum, a Mori Művészeti Múzeum pedig pótolja a két bezárt intézményt.

A TeamLab Borderless a világ leglátogatottabb múzeuma. Fotó: Pexels

 

A Queen Mary, Long Beach (Kalifornia)

Miután elbűvölő transzatlanti óceánjáróként ringatózott 1936 és 1967 között az Atlanti-óceán északi részén, a Queen Mary 1967-ben Dél-Kaliforniába vonult vissza. 

A CNN szerint ez azonban egy aktív nyugdíjas korszak kezdete volt – a hajó étteremként, szállodaként és általános turisztikai látványosságként működött Long Beach kikötőjében. A hajót tulajdonló Long Beach városa szerint legalább ötmillió dolláros felújításra szorul az alaposan megkopott Queen Mary. Még nincs pontos dátum az újranyitására, nyaralásunkat ne erre alapozzuk, ha a világ legszebb helyeire látogatnánk. 

Borítókép: Queen Mary, a transzatlanti óceánjáró (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.