Hajós Alfréd 140: ennél több aligha adható egy országnak

140 éve született Guttmann Arnold, vagyis Hajós Alfréd. Építészként is nyomot hagyott.

2018. 02. 01. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi Andrássy úton a Hősök tere felé, a Munkácsy Mihály utcába fordulva ismerősnek tetsző téglaépületet pillanthatunk meg balra. Az Andrássy Hotel bejárata melletti falfelületet több márványtábla ékesíti, ezek egyike az épület tervezőjének állít emléket.

A név alapján össze is áll a kép: a porta szakasztott olyan, mint a hazánk első olimpiai bajnokáról elnevezett margitszigeti sportuszodáé – amit történetesen szintén az épp ma 140 éve született Hajós Alfréd tervezett.

Az ötkarikás alapsztorit sokan ismerik: 1896-ban, Görögországban (hazánk helyett, erről bővebben ITT) egy 13 Celsius fokos tengeröbölben nyert 100 és 1200 méter gyorson. (Hogy mennyit kapna a mai úszóktól, arról korábban ITT írtunk.) Ezután ezüstérmet akasztottak a nyakába, a győztesnek ugyanis akkoriban még az dukált. Ám arról, amit rövid úszópályafutása után a XX. és XXI. századnak adott, már kevesebbet írnak az iskolai történelemkönyvek.

A budapesti zsidó családba 1878-ban Guttmann Arnold néven született srác a századfordulón beiratkozott a Műegyetemre, ahol építészdiplomát szerzett: 1907-ben már önálló irodát nyitott, szecessziós, majd eklektikus, később konstruktív, modern stílusban alkotott. Ő vetette papírra az első Újpest-stadion, a nemzeti korcsolyaaréna építése miatt elbontandó zuglói Velodrom vagy a debreceni Aranybika Szálloda impozáns terveit, a szegedi, a pápai, a kaposvári vagy a pécsi városi sporttelep tervezetét.

Hajós Alfréd az úszás mellett atletizált, tornászott, és balösszekötőként bemutatkozott a BTC első labdarúgó-mérkőzésén egy bécsi klub ellen.

1904-ig futballozott, 1901-ben és 1902-ben bajnok is lett (minden mérkőzést megnyert a csapata, amelyiken játszott), egy barátságos és négy nem hivatalos mérkőzésen pedig az aktuális válogatottnak (Budapest-, magyar) is tagja is volt.

Ezt követően, már építészpályájával egyidejűleg futballbíróként tevékenykedett, játékvezetőként 14 bajnoki (NB I-es) meccsen vezényelt, 1907-ben egy válogatott mérkőzést is kapott – persze csak azok után, hogy a nemzeti csapat szövetségi kapitánya volt három összecsapáson.

1924-ben egy budapesti stadion tervével ezüstérmet szerzett Párizsban az olimpia úgynevezett „szellemi” számában.

Mindez persze nem fért el a Munkácsy Mihály utcai vagy margitszigeti márványtáblákon, de sajnos a történelemkönyvekben sem igazán – mégis jó tudni a ma 140 éve született nagyságról.

Utolsó képünkön egy Deák térhez közeli belvárosi ház látható, a földszinti könyvesboltban azt közölték, ez már egy 1970-es években újragondolt épület. De ha elhaladunk mellette, tudjunk róla, bizony ott is otthagyta keze nyomát első olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd, akinek személyes sportsikereiről ITT olvashat bővebben.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.