Folytatom az onigirivel megkezdett reménybeli sorozatot. Az első részben a létező legegyszerűbb japán fogásról lehetett pár gondolatot olvasni, most eggyel tovább lépnénk. Ez sem lesz nehéz, sőt.
(Száraz)tésztát természetesen Keleten is mindenütt esznek, sőt, állítólag éppen Kína a száraztészta szülőhazája. A történelemben többször előfordult már, hogy egy adott civilizáció vívmányainak egy részét egy másik, domináns civilizációtól tanulta el, és esetleg tökéletesítette (Hellász – Róma; Franciaország – Németország). Így történt ez Kína és Japán esetében is. A Kínában „feltalált” száraztésztát már hat-hétszáz éve kultiválják Japánban is, és ez alatt a rengeteg idő alatt sikerült olyan változatokat is kiérlelni, melyek csak itt, a Szigeteken találhatók. Ezek egyike a hajdinalisztből készült tészta. A hajdina japán neve soba (kiejtve: szoba), a belőle készült leggyakoribb étel neve zaru soba, ebből a zaru az a bambusz„tányér”, amin fel szokás tálalni (vö: bográcsgulyás). Kultikus étel, a mindennapi gohan (párolt rizs, lásd onigiri) mellé mindennapi soba is társul. Szerényebb kulináris kultúrával rendelkező országokban nehéz felfogni a jelentőségét: olcsósága dacára nem csak a szegények eledele, a nagyon mélyen gyökerező hagyományok (és a rendkívüli élvezeti érték) miatt eszi boldog-boldogtalan – Újévkor kitüntetett figyelmet kap, télen forrón, forró mártogatóssal, nyáron pedig hűtve szolgálják fel. Oktató videók mutatják be az előírásos tálalást és evést, az elkészítést (profi a tag:), még paródiák is születnek róla (Takeshi Kitano truppja bolondozik). Mint jó pár videón látszik, szürcsölve kell enni, a borzadó gajdzsinoknak udvariasan elmagyarázzák a helyes modort :).
Három alapvető részből áll: 1) a tészta, 2) a szósz és 3) a „körítés”. Rendkívül egyszerű, nem félek kimondani, primitív hozzávalókból áll, a végeredmény ugyanakkor egy végletekig letisztított, fantasztikus (számunkra jóllehet elég idegen) ízű és textúrájú étel. Meg tudom érteni, hogy ennyire ragaszkodnak hozzá, én is enném minden nap, reggel-este. Az egyszerűséghez és letisztultsághoz még talán annyit, hogy aki kicsit jártasabb a konyhában, az pontosan tudja, mennyire a lehetetlennel határos elkészíteni egy hibátlannak szánt pastát mondjuk a legegyszerűbb paradicsommártással is. Az olaszokon kívül nem is nagyon ért hozzá más. Valahogy így van a sobával is. A legjobb, amit valaha ettem, a Fujiban született, érdemes kipróbálni (Kapy út – Csatárka utca sarok)
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!