időjárás 2°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Elszakadt az úszónadrágja, Milák ezért nem úszott világcsúcsot

Novák Miklós (Tokió)
2021.07.28. 04:37
Elszakadt az úszónadrágja, Milák ezért nem úszott világcsúcsot

Kis túlzással azt is mondhatnánk, ilyen elégedetlen magyar olimpiai bajnokot még nem láttunk. Milák Kristóf nem örült felhőtlenül a 200 méter pillangón elért győzelmének. Az elmaradt világcsúcs miatt bosszankodott. Később elmondta, miért maradt el a rekord: tíz perccel a rajt előtt elszakadt az úszónadrágja.

Értettük is, meg nem is, hogy Milák Kristóf miért nem boldog. Legalábbis nem ünnepelte a győzelmét a 200 méteres vegyes úszás döntőjében.

Aztán ahogy belépett az úgynevezett vegyes zónába, ahol a sportolók nyilatkoznak, Milák Kristóf kivette a táskájából a bűnös úszógatyát és dühösen az asztalra vágta. Emiatt maradt el a világcsúcs…

– Hát ez befolyásolta a végeredményt. Annyi erőt és energiát elpazaroltam erre a második gatyára. Az ilyen apróságok számítanak, kizökkentem – magyarázta Milák, miért is maradt el a világcsúcs.

Aztán később megenyhült.

– Majd az aranyéremmel a nyakamban visszajövök – jegyezte meg. S hozzátette, van még dolga az olimpián, nyerni akar 100 méteren is.

Aztán később kiderült, nem az elszakadt dressz volt az egyetlen malőr. Mondhatni, ami elromolhatott Milák Kristóf körül, az mind elromlott. A leendő bajnok teljesen belefeledkezett a szárazbemelegítésbe, az edzője, Selmeci Attila ezért hiába várta a medencénél, ahova Milák végül csak a tervezetthez képest 20 perccel később futott be. A versenymedencéhez az összes finalista közül utolsóként érkezett ki a magyar bajnok, aki a program kezdete előtt mindössze 15 percet tölthetett a vízben, a szokásos 1500-1800 helyett 500 métert melegített. Ráadásul még az akkreditációs kártyáját is elfelejtette magával vinni, amiért vissza kellett rohannia. S mindezek betetőzéseként tíz perccel a rajt előtt szétszakadt a feszes úszónadrágja.

A korábbi napokon mosolygós Milák Kristók ezért vonult be a verseny előtt morózusan a medencetérbe, s ezért távozot onnan ugyanúgy. Mert hogy ő arra készült, hogy világcsúccsal lesz olimpiai bajnok, ezzel szemben „csupán” aranyérmes lett.

Idővel azért megenyült. Az olimpiai dobogón Schmitt Pál jelenlétében vehette át az aranyérmet, és a kezét a szívére téve hallgatta a magyar himnuszt. Később aztán felülemelkedett a történteken, már képes volt mosolyogni és viccelődni is. Sőt, a sajtótájékoztatón sportszerűen kikérte a másik két dobogóshoz, a japán Tomoru Hondához és az olasz Federico Burdissóhoz intézett kérdést, miszerint milyen érzés, hogy csak a második helyért versenyezhettek.

Természetesen szóba került a folytatás. Milák Kristóf megerősítette, hogy 100 m pillangón is jó eredményt szeretne elérni, s ott csak a helyezés számít.

Távolabbi céljairól ezt mondta:

– Ha hazamegyek az olimpiáról, két hónapig nem akarok úszni. Jó lenne eltűnni kicsit a világ szeme elől, remélem, ezt mások is megértik. Utána majd meglátjuk, mi lesz a következő cél, de várnak még engem meghódításra váró csúcsok.

OLIMPIA

Tokió nagy pillanatai – munkatársunk fotói az olimpiáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.