időjárás 32°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Háromszög, rövidnadrág, aranyérem: kis ország nagy napja

Koczó Dávid
2021.07.27. 06:52
Háromszög, rövidnadrág, aranyérem: kis ország nagy napja

A női triatlont Flora Duffy nyerte a tokiói olimpián. Sikerével Bermuda lett az első, százezer lakos alatti ország, amely nyári ötkarikás arannyal büszkélkedhet.

Bermudáról a rövidnadrág, esetleg a Bermuda-háromszög juthat először eszünkbe, a szigetcsoport sportolóit azonban a legelszántabb rajongók sem tudnák sokáig sorolni.

Eleve nem nagy a merítés: a hivatalosan az Egyesült Királysághoz tartozó, ám az olimpiákon már 1936 óta önálló csapatot indító Bermuda lakossága mindössze 63 ezer. Ennek ellenére 1976-ból, Montrealból már volt egy érmük, Clarence Hill harmadik lett ökölvívásban.

Tokióba minden korábbi nyári olimpiai indulásához képest kisebb, kétfős csapatot küldött Bermuda, mégis a japán fővárosban született meg a történelmi aranyérem: Flora Duffy több mint egy percet vert a teljes mezőnyre, így lett a női triatlon olimpiai bajnoka.

Flora Duffy Bermuda első olimpiai aranyérmével
Fotó: Vu Hong / MTI/EPA

Duffy sikere nem bombameglepetés a sportágon belül: 2016-ban és 2017-ben is világbajnok címet ünnepelhetett. Az olimpiai történelemkönyvben viszont rekordot jelent, korábban százezer lakos alatti ország még nem nyert aranyat nyári olimpián. Az eddigi csúcsot Grenada (112 ezer) tartotta: Kirani James 2012-ben nyerte meg a 400 méteres síkfutást. A téli játékokat is figyelembe véve viszont érintetlen maradt a rekord: Liechtenstein (38 ezer lakos), amely nyári olimpián még sosem nyert érmet, 1980-ban, Lake Placidban két aranynak is örülhetett az alpesi síző Hanni Wenzelnek köszönhetően.

Bermuda számára Duffy aranyával lényegében véget is ért az olimpia, bár férfi egypárban Dara Alizadeh még a 13–24. helyek valamelyikéért még evez két futamot.

Egy magyar a célban

A női triatlonversenyen két magyar indult: Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett 56 indulóból, míg Kovács Zsófia kört kapott, így nem fejezhette be a versenyt. Szombaton mindketten ott lesznek az olimpiai programban debütáló vegyes váltóban, az egyéni versenyben hősiesen küzdő Bicsák Bencével és Tóth Tamással.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.