Háromszög, rövidnadrág, aranyérem: kis ország nagy napja

A női triatlont Flora Duffy nyerte a tokiói olimpián. Sikerével Bermuda lett az első, százezer lakos alatti ország, amely nyári ötkarikás arannyal büszkélkedhet.

2021. 07. 27. 6:52
Flora Duffy (Bermuda)
Flora Duffy Bermuda első olimpiai aranyérmével Fotó: Vu Hong Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bermudáról a rövidnadrág, esetleg a Bermuda-háromszög juthat először eszünkbe, a szigetcsoport sportolóit azonban a legelszántabb rajongók sem tudnák sokáig sorolni.

Eleve nem nagy a merítés: a hivatalosan az Egyesült Királysághoz tartozó, ám az olimpiákon már 1936 óta önálló csapatot indító Bermuda lakossága mindössze 63 ezer. Ennek ellenére 1976-ból, Montrealból már volt egy érmük, Clarence Hill harmadik lett ökölvívásban.

Tokióba minden korábbi nyári olimpiai indulásához képest kisebb, kétfős csapatot küldött Bermuda, mégis a japán fővárosban született meg a történelmi aranyérem: Flora Duffy több mint egy percet vert a teljes mezőnyre, így lett a női triatlon olimpiai bajnoka.

Flora Duffy Bermuda első olimpiai aranyérmével
Fotó: Vu Hong / MTI/EPA

Duffy sikere nem bombameglepetés a sportágon belül: 2016-ban és 2017-ben is világbajnok címet ünnepelhetett. Az olimpiai történelemkönyvben viszont rekordot jelent, korábban százezer lakos alatti ország még nem nyert aranyat nyári olimpián. Az eddigi csúcsot Grenada (112 ezer) tartotta: Kirani James 2012-ben nyerte meg a 400 méteres síkfutást. A téli játékokat is figyelembe véve viszont érintetlen maradt a rekord: Liechtenstein (38 ezer lakos), amely nyári olimpián még sosem nyert érmet, 1980-ban, Lake Placidban két aranynak is örülhetett az alpesi síző Hanni Wenzelnek köszönhetően.

Bermuda számára Duffy aranyával lényegében véget is ért az olimpia, bár férfi egypárban Dara Alizadeh még a 13–24. helyek valamelyikéért még evez két futamot.

Egy magyar a célban

A női triatlonversenyen két magyar indult: Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett 56 indulóból, míg kört kapott, így nem fejezhette be a versenyt. Szombaton mindketten ott lesznek az olimpiai programban debütáló vegyes váltóban, az egyéni versenyben hősiesen küzdő Bicsák Bencével és Tóth Tamással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.