Japán után Ecuadornak is szent hegye lett a Fudzsi

A Tour de France sztárjai vitték a prímet a kerékpárosok országúti mezőnyversenyén. Richard Carapaz Ecuador második olimpiai aranyérmét nyerte.

Magyar Nemzet
2021. 07. 24. 10:34
Richard Carapaz
Ojama, 2021. július 24. Az ecuadori Richard Carapaz, miután gyõzött a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi országúti kerékpárversenyén az ojamai Fudzsi Nemzetközi Motorsport Versenypályán 2021. július 24-én. MTI/EPA/Christopher Jue Fotó: Christopher Jue Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerékpárosok első tokiói számában, a férfi országúti mezőnyverseny elején nem volt komoly tempó a főmezőnyben, a szökevények között nem volt olyan név, akitől az esélyeseknek tartaniuk kellett volna. Sokáig elöl tekert a szlovák Juraj Sagan is, akinek sokkal sikeresebb testvére, Peter sérülés miatt nem utazott el Tokióba.

A nehezebb emelkedőkön viszont már növekedett a tempó, és sajnos az egyetlen magyar induló, sem bírt a legjobbakkal maradni, több mint ötven kilométer volt még hátra a versenyből, amikor leszakadt, s bár utána még sokáig küzdött a pályán, és áttekert a célvonalon, hivatalosan helyezetlenül zárt.

Az utolsó huszonöt kilométeren már az esélyesek haladtak az élen, ők pedig felváltva akcióztak az emelkedőn, leginkább azért, hogy a sprinternek is kiváló belga Wout van Aertot leszakítsák.

A hosszú lejtőt az ecuadori Richard Carapaz és az amerikai Brandon McNulty kezdte az első két helyről, nagyjából fél perc előnnyel az üldözők előtt. Az olasz Alberto Bettiol görcs miatt kiszállt a versenyből, Van Aert viszont magára vállalta az üldözőcsoport vezetését.

Az utolsó, rövid emelkedőn a 2019-es Giro-győztes, Carapaz újra támadott, leszakította McNultyt, és ezután már senki nem érte utol, egyedül ért be a célba a Fudzsi lábánál, amely a verseny után talán már Ecuadorban is szent hegy, nemcsak Japánban. A dél-amerikai ország ugyanis mindössze második aranyérmét nyerte az olimpiák történetében, a gyalogló Jefferson Pérez atlantai sikere után.

A Tour de France-bajnok Tadej Pogačar a sprintben megszorongatta Van Aertot, de a célfotó alapján belga ezüst- és szlovén bronzérem született. Úgy tűnik, a vasárnap véget ért francia körverseny jó felkészülés volt az olimpiára, hiszen Carapaz harmadik lett a Touron, a másik két tokiói dobogós pedig nyert három-három szakaszt.

Tokiói olimpia, kerékpár, országúti mezőnyverseny

1. Richard Carapaz (Ecuador)

2. Wout van Aert (Belgium)

3. Tadej Pogačar (Szlovénia)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.