Hidegzuhany, Hosszú Katinka 400 vegyesen lemaradt a dobogóról

Hosszú Katinka csak ötödik lett a várva várt női 400 méteres vegyes úszás olimpiai döntőjében. A háromszoros magyar ötkarikás aranyérmes, egyben címvédő erősen kezdett, aztán a táv második végén leszakadt. Ez bizony hidegzuhany. Mihályvári-Farkas Viktória hatodik lett, a japán Ohasi győzött, nem extra idővel, kívül 4:32 percen.

2021. 07. 25. 4:25
HOSSZ Katinka
Hosszú Katinka csak a vegyes közben pillangózik Tokióban Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ébresztő, magyarok, úszik! – fújhattunk riadót magyar idő szerint hajnali négykor. A női 400 méteres úszás döntője egész pontosan 4.12-or kezdődött. Ezt megelőzően Verrasztó Dávid ugyancsak 400 vegyesen a férfiak versenyében negyedik lett (az amerikai Chase Kalisz győzött), férfi 400 gyorson pedig a tunéziai Ahmed Hafnui aratott sikert jelentős meglepetésként, a nyolcas pályáról startolva.

A nap fénypontja nekünk persze a női 400 vegyes volt. Hosszú Katinka címvédőként a hetedik idővel jutott a döntőbe , s rajta kívül talán senki sem tudhatta, hogy tartalékolt-e a fináléra, vagy valóban ennyire volt képes. Mindenesetre az egyes, surranópályán rajtolt. S hogy el ne feledkezzünk róla, a hetes pályán ott volt a döntőben is.

Hosszú magába fordulva lépett be a bemutatáskor, Mihályvári-Farkas olimpiai újoncként azért diszkréten integetett.

Hosszú kiválóan, az egész mezőnyben a legjobban rajtolt, s így is folytatta, 50 méternél elsőként fordult. A második 50-en az amerikai Flickinger megelőzte, következett a hát. 150-nél a japán Ohasi állt az élre, Hosszú visszacsúszott harmadiknak, de szoros volt a verseny. 200 méter után ugyanez volt a sorrend: Flickinger, Ohasi, Hosszú, Mihályvári-Farkas a hetedik. 250-nél még mindig Ohasi az élen, Hosszú a harmadik, de már a másik amerikai, Emma Weyant a második. A mell végére Ohasi nagyon ellépett, aztán gyorson Weyant is, Hosszú csak a harmadik helyért lehetett versenyben.

Az sem lett meg. Hosszú Katinka ötödik lett. Talán nem szentségtörés hozzátenni, hogy csak ötödik. Ennél mindenki többre számított.

A magyar címvédő leszegett tekintettel sétált el a medence partján, láthatóan nehezen élte meg az eredményt. Most már tudjuk, az előfutamban nem taktikázott. Bárcsak azt tette volna.

Pedig nem kellett extra idő a győzelemhez. Ohasi 4:32.08 perccel nyert, Hosszú ideje 4:35.98. Bizony a várakozás alatt.

Mihályvári-Farkas Viktória hatodikként ért célba, pályafutása első olimpiáján ez tőle szép eredmény.

Női 400 m vegyes, végeredmény:

1. Ohasi Jui (Japán) 4:32.08

2. Emma Weyant (Egyesült Államok) 4:32.76

3. Hali Flickinger (Egyesült Államok) 4:34.90

4. Mireia Belmonte (Spanyolország) 4:35.13

5. Hosszú Katinka (Magyarország) 4:35.98

6. Mihályvári-Farkas Viktória (Magyarország) 4:37.75

7. Aimee Willmott (Nagy-Britannia) 4:38.30

8. Ilaria Cusinato (Olaszország) 4:40.65

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.