Magyar dzsúdóscsodára ébredtünk, Pupp Réka végül ötödik lett

A női cselgáncsozók 52 kg-os súlycsoportjában Pupp Réka a világranglista 19. helyéről jutott ki az ötkarikás játékokra, de ez mit sem számít Tokióban: az első meccsén legyőzte a regnáló olimpiai bajnokot, a koszóvói Kelmendit, majd az amerikai Delgadót is. Ezután a svájci Kochertől kikapott, de a vigaszágon legyőzte a dél-koreai Parkot, így a bronzéremért léphetett tatamira. Közel állt a dobogóhoz, aranyponttal kapott ki a riói játékok másik döntősétől.

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 7:03
Pupp Réka
Pupp Réka hamar befejezte a szereplését Bakuban Fotó: MTI/Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pupp Réka, a paksi Atomerőmű SE 25 éves dzsúdósa volt junior Európa-bajnok, U23-as Eb-n kétszer ezüst- és egyszer bronzérmes, a felnőttek között pedig igazából ebben az évben robbant be a legjobbak közé. Bár már a 2017-es bakui Grand Slam-versenyen is ezüstérmes volt, a következő ilyen fajsúlyú eredményt idén szállította, de az év első felében négyet is. Tel-Avivban, majd Tbilisziben is bronzérmes lett az ottani Grand Slam-versenyeken, a dohai World Masters-viadalon pedig – ami még rangosabb – az ötödik helyen zárt. Majd áprilisban a lisszaboni Európa-bajnokságon bronzérmes lett.

Tokióban nem volt szerencséje a sorsolással, mert a 16 közé jutásért kifogta a címvédőt, a koszovói Kelmendit (aki jelenleg a világranglista 5. helyezettje), de a hosszabbításban „aranyponttal” legyűrte, majd túljutott az amerikai Delgadón (20.) is, akit karfeszítéssel vert. A svájci Kocher (15.) elleni találkozójának már az volt a tétje, hogy melyik lány jut be az elődöntőbe. Az eddigi három mérkőzésükből kettőt a 28 éves Kocher nyert, aki az idei budapesti világbajnokságon bronzérmes volt, így kétségkívül ő számított esélyesebbnek. Sajnos ezt a mérkőzés is igazolta, mert 57 másodperccel a négyperces mérkőzésidő lejárta előtt leszorítással győzött. Pedig az akciót versenyzőnk indította, de beszorult a keze.

– A svájci nagyon erős lány, sajnos letekert, így veszítettem. Jó lett volna bemenni a legjobb négybe, és onnan várni a folytatást, de így alakult, megyünk tovább. Az első két meccsem jól alakult, azokon sikerült megcsinálnom, amit elterveztünk, a harmadikba beleragadtam, de most már nem szabad ezen gondolkodnom, a következő mérkőzésemre kell koncentrálnom – nyilatkozta Pupp Réka.

Versenyzőnk a vigaszágra került, ahol első ellenfele a dél-koreai Park Da Szol (21.) volt, ezen a meccsen elméletileg nekünk állt a zászló. S nem is borult a papírforma, mert Pupp Réka egy vazari értékű akcióval megnyerte a mérkőzést, így a bronzéremért léphetett tatamira!

Az ellenfél az olasz Odette Giuffrida, a 2016-os riói olimpia ezüstérmese, a tavalyi Eb győztese volt. Az idei lisszaboni Eb-n találkoztak már, akkor a negyeddöntőben aranyponttal nyert az olasz, s ezután ugyancsak a vigaszágon lett bronzérmes Pupp.

Ezúttal, az olimpián nem jött össze neki ugyanez a bravúr. Négy perc után nem volt döntés, újra aranyponttal dőlt el az egymás elleni meccsük. Végül Giuffrida egy ippont érő dobással győzött, s szerezte meg a bronzérmet, Pupp pedig ötödik lett az olimpián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.