Bravúr a javából, a magyar lányok legyőzték a címvédő USA-t

Az olimpiai vízilabdatorna talán eddigi legnagyobb meglepetését okozta Bíró Attila csapata.

2021. 07. 28. 8:04
KESZTHELYI-NAGY Rita; ILLS Anna
Keszthelyi Rita is tudja, fontos győzelmet arattunk az USA ellen Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai válogatott a címvédő, sőt Rio de Janeiro előtt már Londonban is győzött. Hogy még tovább fokozzuk, a 2003-as barcelonai vb-vel kezdve hat világbajnokságot nyert meg. Csak azért nem zsinórban, mert 2013-ban a negyeddöntőben váratlanul 9-6-ra kikapott Spanyolországtól. A másik fájó vereség a pekingi olimpiai döntője Hollandiával szemben 9-8-ra, azóta azonban az USA olimpián még csak meccset sem vesztett. Itt, Tokióban sem, egészen a csoportkör harmadik fordulójáig. (Az első két mérkőzésén Japánt 25-4-re, Kínát 15-7-re intézte el.)

Szerda délben – hazai idő szerint szerda reggel – az amerikaiak aztán emberükre akadtak a mieinkben. A magyar válogatott már az Oroszország elleni döntetlen (10-10) alkalmával is bizonyította, hogy nem csupán vágy az olimpiai érem, hanem reális esély. A mieink az USA ellen még jobban játszottak.

Az első negyed 2-2-re végződött, a nagyszünetben 5-5 volt az állás, ami már sejtette, végig szoros lesz a találkozó. 6-6 után az amerikaiak ugyan elhúztak 8-6-ra, de a negyedik negyedben egyenlítettünk, majd 9-9-re ismét.

Bő másfél perccel a vége előtt az amerikaiak lövése a kapufán csattant, az ellentámadásnál Rebecca Parkes – a félreértések elkerüléséért az új-zélandi születésű játékos a magyar válogatottat erősíti – centerből a saját és a kapus feje fölött, a kapunak háttal átemelte a labdát, amivel 10-9-re vezettünk.

Csupán 45 másodperc volt hátra. Döntetlennél rosszabb tehát már nem lehetett az eredmény. Az amerikaiak időt kértek, emberelőnyt viszont nem kaptak. A magyar lányok hősiesen védekeztek, s 10-9-re megnyerték a meccset. Bravúr a javából.

– Igen, egyértelműen a legnagyobb sikerem, élményem a mostani győzelem a magyar válogatottal – mondta a meccs hőse, a háromgólos Rebecca Parkes. – Nem lehet más, mint boldog az a játékos, aki győztes csapata tagja az USA ellen.

– Az volt a nagy különbség a korábbi mérkőzéseinkhez képest, hogy most kétgólos hátrányban nem estünk össze, nem nőtt a különbség, hanem vissza tudtunk kapaszkodni – elemezte a találkozót a kétgólos Vályi Vanda.

– Nem szoros vereségre, hanem győzelemre készültünk, ezt meg is mondtam a játékosoknak a meccs előtt – vágott bele az értékelésbe Bíró Attila szövetségi kapitány. Lehet, hogy az amerikaiak nem olyan erősek, mint korábban, de inkább azt emelném ki, hogy fel tudtuk venni a gyors játékritmusukat, és kulcsposztokon, centerben és kapuban jobbak voltunk náluk. Jó érzés, hogy nyertünk, igen, ezzel bekerültünk az esélyesek közé, de a folytatás sem lesz könnyű. Az USA legyőzése után különösen fontos lenne, hogy Kína ellen is meg tudjuk ismételni ezt a formát.

B csoport: Magyarország–Egyesült Államok 10-9 (2-2, 3-3, 1-3, 4-1)

Gólszerzők: Parkes 3, Vályi, Keszthelyi 2-2, Gyöngyössy, Illés, Szilágyi 1-1, illetve Musselman 3, M. Fischer, Fattal 2-2, Steffens, Seidemann 1-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.