Újabb magyar vívó az aranykapuban: Siklósi Gergely döntős!

Siklósi Gergely bejutott a férfi párbajtőr döntőjébe. A magyar vívó sokáig szoros asszó végén lehengerelte az olasz Andrea Santarellit, zsinórban öt találattal 10-10-ről 15-10-re győzött, tehát aranyéremért vívhat. A döntőben a francia Romain Fra Cannone lesz az ellenfele. A tét mindenesetre nem nyomasztja, Siklósi hihetetlenül laza srác.

2021. 07. 25. 12:19
SIKLSI Gergely
Siklósi Gergely az aranykapuban Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jól érzem magam a páston, és azt látom, hogy az ellenfeleim jobban félnek tőlem, mint én tőlük…

Itt hagytuk félbe és, reméljük, itt hagyta félbe a nap krónikáját is. A 2019-es budapesti világbajnokság még mindig csupán 23 éves aranyérmese meggyőzően haladt előre. Bemelegítésképpen a kínai Tung Csaót 15-3-ra lépte le, utána két idegtépő csata következett, 15-13 a marokkói Husszam Elkord, majd a negyeddöntőben 15-12 a koreai Park Szang Jung, tehát a címvédő ellen (aki a riói döntőben Imre Gézát verte 15-14-re).

Az elődöntőben az olasz Andrea Santarelli következett.

– Két éve őt is legyőztem a világbajnokságon, de ebből nem szabad messzemenő következtetést levonni. Most egy új verseny, egy új sztori következik – vezette fel az asszót Siklósi Gergely. Azért jegyezzük meg, a vb-aranyérmet nem számítva Santarelli eredménylistája lényegesen gazdagabb. De még soha nem nyert világversenyen, sem egyéniében, sem csapatban. Hiába, bajnoknak születni kell.

Jól kezdődött. Siklósi elhúzott 2-0-ra, egy együttes, 3-1, majd egy ide, egy oda, 4-2, aztán az olasz újra találatot vitt be, az első három perc 4-3-as magyar vezetéssel zárult. 5-5-nél egyenlített Santarelli. 6-5, 6-6, 7-6, 8-6-nál végre ismét két tus előny. Így zárult a második három perc. A folytatásban 9-7-nél, 10-8-nál már-már elhittük, megvan, de persze még nem volt vége. Egyenlített az olasz, 10-10-nél szinte elölről kezdődött minden. Két újabb magyar találattal ismét elérhető közelségbe került a döntő. 13-10-nél, 22 másodperccel a vége előtt pedig fújhattunk egyet. „Forza!” – rikkantotta el magát az olasz edző, de innen már nem volt visszaút. A végén zsinórban öt találattal Siklósi Gergely 15-10-re nyert és döntős.

Érik a második magyar arany Tokióban!

Hihetetlen fazon

Siklósi Gergely hihetetlen fazon. Régen azt mondták volna, laza, mint a Riga-lánc. Hogy ez sértő egy olimpiai döntősre nézve? Dehogy. Íme, néhány szemelvény az elődöntő utáni nyilatkozatából, helyesebben az újságírókkal folytatott cseverészésből. Tessenek figyelni, csupa szállóigegyanús mondat, fogják még őket idézni.

Az izgalomról:

– Feszkó? Az nincs. Nem izgulok.

Mi történt 10-10-nél?

– Elkezdtünk vívni. Gyerekkorom óta bennem van, hogy a harmadik harmadra fordulva tudok váltani. Belülről jön. Tehetség.

Mit csinál a döntőig?

– Miért, mikor lesz, mi az?

ilyenkor tudta, hogy legyúr, átöltözik, lehiggad, aztán újra bemelegít, összpontosít.

– Az Áron az Áron. Ő kicsit kocka, én pedig kerek.

Mit szól ehhez az edzője, Boczkó Gábor?

– Ma eddig csak ő tudott legyőzni, de már visszavágtam, 1-1-re állunk. Vele is döntőzünk.

Itt egyszerűen tilos megtorpanni…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.