Siklósi Gergely az aranyéremért vív az olimpián!

A világranglista-vezető, világbajnoki címvédő Siklósi Gergely férfi párbajtőr egyéniben bejutott a döntőbe a tokiói olimpián!

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 9:49
SIKLSI Gergely
Tokió, 2021. július 25. Siklósi Gergely (j) a kínai Csao Tung ellen vív a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi párbajtõr 32-es tábláján a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 25-én. MTI/AP/Haszan Ammar Fotó: Haszan Ammar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokióban vívásban a férfipárbajtőrözők egyéni versenyében regnáló világbajnokunk, a legjobb nyolc közé jutásért az asszó jelentős részében vezetve 15-13-ra legyőzte a marokkói Husszam Elkordot.

– Számítottam rá, hogy nehéz csata vár rám, mert Elkord tulajdonképpen francia, ott edz, olyan a stílusa is, mint a franciáknak. A kezdeti taktikámra jól reagált, jól váltott, így engem is váltásra kényszerített. Az asszó végén pedig szerencsém volt, alakulhatott volna még szorosabban is – nyilatkozta versenyzőnk.

A negyeddöntőben a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiai bajnokával, Park Szang Junggal kellett megküzdenie. Ki ne emlékezne, az ázsai vívó a riói döntőben Imre Gézát győzte le 15-14-re, pedig versenyzőnk már 14-10-re vezetett.

Siklósi pályafutása során korábban háromszor találkozott a dél-koreaival: a legutóbbi két alkalommal, a 2020-as heidenhemi világkupaversenyen (15-14) és a 2019-es budapesti vb-n (10-9) győzött, csupán egyszer, a 2019-es párizsi világkupa-viadalon kapott ki (13-15) tőle.

A nagy csata most is borítékolható volt, és Siklósi jó kezdett, 3-1-re és 5-3-ra is vezetett, de az első három perc után 6-6-os állásnál szusszanhattak a felek. Az asszóban 7-6-nál – először – Park vezetett, de Siklósi gyorsan egyenlített. A dél-koreai meglépett 10-8-ra, innen 10-9 lett, a második három perc után is ez volt az állás. Jött a végjáték, és ebben 10-10-nél új meccs kezdődött. Ebben először Siklósi talált, egy együttes találattal 12-11-lett, majd egy egylámpással 13-11 „ide”! De Park ellen ez nem jelent semmit, 13-12 lett, utána viszont 14-12! Majd 15-12, világbajnokunk 15-12-re legyőzte az olimpiai bajnokot, ott van a legjobb négy között, bravó!

– Jól érzem magam a páston, és azt látom, hogy az ellenfeleim jobban félnek tőlem, mint én tőlük… Én azt a kicsi félelmet is el tudtam engedni, ami bennem volt. Éreztem, hogy Park is tart tőlem, benne lehetett, hogy párszor már megvertem – nyilatkozta Siklósi Gergely.

Az elődöntős, döntős műsor 12 órakor kezdődött meg, a finálét pedig 14:15-kor rendezik. A BHSE 23 éves vívója először az olasz Andrea Santarellivel csapott össze.

– Két éve őt is legyőztem a világbajnokságon, de ebből nem szabad messzemenő következtetést levonni. Most egy új verseny, egy új sztori következik – jelentette ki Siklósi Gergely.

Aki 15-10-re nyert, így bejutott a döntőbe!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.