Példátlan triplázás, első érem és részvételi csúcs a célok között

Nyolcvanhét éremmel, közte harminchét arannyal a vívás Magyarország legsikeresebb sportága az olimpiákon. Tokióba csütörtökön utazik el a magyar csapat, amelyet tizenhárom vívó alkot. Szilágyi Áron címvédőként, Siklósi Gergely aktuális világbajnokként és a világranglista vezetőjeként utazik a japán fővárosba, azaz aligha szorul bőséges magyarázatra az a reményünk, hogy a július 23-án rajtoló olimpián további dobogós eredményekkel bővülhet a sportág hazai sikerlistája.

2021. 07. 15. 7:30
Szilágyi Áron
Vívás - Országos bajnokság Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár már a tokiói olimpia első éremosztó napján ünnepelhetünk, hiszen ekkor rendezik a férfi kardozók egyéni versenyét. történelmi triplázásra készül, Londonban és Rio de Janeiróban is ő nyert, arra pedig még egyetlen férfi vívó sem volt képes, hogy három egymást követő olimpián megnyerje ugyanazt az egyéni számot – a nők között az olasz tőröző, Valentina Vezzali vitte véghez ezt a bravúrt Sydney-től Pekingig. Szilágyi azonban nem az egyetlen éremesélyesünk a versenyszámban, hiszen a 2017-es világbajnok és 2019-es vb-ezüstérmes Szatmári András is pástra lép. Nagy különbség két klasszisunk között, hogy Szilágyi már a negyedik olimpiájára készül, míg Szatmári ötkarikás-újonc lesz.

A vívás a nehezebben jósolható sportágak közé tartozik az olimpián, de ha egy számot meg kellene nevezni, ahol biztosnak látszik az érem, az alighanem a férfi-kardcsapatviadal lenne. Szilágyi és Szatmári mellett az egyéniben is induló Decsi Tamás, valamint a tartalék Gémesi Csanád alkotja a válogatottat. Ugyanebben az összeállításban az elmúlt három világbajnokságon mindig összejött az érem. A két ezüst és egy bronz után talán éppen Tokióban jöhet el a nap, amikor az uralkodó egyéni világbajnok Oh Szang Uk vezette Dél-Koreát is megelőzi a csapat. A csapatversenyekben már az ágak is ismertek, ugyanis sorsolás nélkül, a világranglista alapján helyezték el a táblán a válogatottakat. Magyarország az Egyesült Államok ellen kezd, akárcsak 2004-ben és 2008-ban, de remélhetőleg ezúttal más végkifejlettel.

A 2019-es budapesti vb-n ezüstérmes lett a kardcsapat Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Nyerni szeretnénk, erre készülünk, ezért utazunk Tokióba! – fogalmazott a Magyar Vívószövetség honlapján Decsi András szakági vezetőedző. – A döntőben valószínűleg ehhez Koreát kell legyőzni, de addig még két nehéz ellenfélen túl kell jutnunk. Pontosan tudjuk, hogy az amerikaiak sem feltett kézzel érkeznek, az elmúlt két olimpiai győzelem adhat nekik hitet a harmadikhoz. Mi azonban magunkban és az elvégzett munkában bízunk, jobbak vagyunk az amerikaiaknál. Utánuk jöhetnek várhatóan az olaszok, akikkel nagyon jól ismerjük egymást. Itt is inkább fejben dőlnek majd el a dolgok.

A Magyarországot képviselő sportolók mellett német színekben indul is indul magyar származású kardozó Tokióban. Szabó Mátyás szülei, az egyaránt brassói születésű Szabó Vilmos és Lázár-Szabó Réka is Románia színeiben nyert olimpiai érmet vívásban. Mátyás kétéves kora óta Németországban él, a helyi nyelv mellett az angolt és a magyart is beszéli, a románt viszont nem.

A hagyományosan magyar számban 1996 és az atlantai ezüst óta nem szereztünk érmet, igaz, Rióban nem is szerepelt a programban. Tokióban végre teljes a vívás ötkarikás menüje: először rendezik meg mindkét nem mindhárom szakágában az egyéni és a csapatversenyt is. Ennek ellenére a kardozók mellett csupán egy férfi vívónk utazik a japán fővárosba, a párbajtőröző viszont uralkodó világbajnokként és a világranglista vezetőjeként az aranyesélyesek közé tartozik. A huszonhárom éves sportoló Szatmárihoz hasonlóan először szerepelhet olimpián, csapattárs híján pedig az öt évvel ezelőtt csapatban bronzérmet szerzett, ma már csapatvezetőként dolgozó Boczkó Gábor lesz az edzőpartnere.

Siklósi Gergely ünneplését az olimpián is szívesen megnéznénk Fotó: Mirkó István

Létszámot tekintve a női küldöttségünk lesz népesebb, az elvárások mégis velük szemben alacsonyabbak. A női tőrcsapatunk a nagy nehezen mögöttünk hagyott olimpiász három vb-je alatt egyszer sem jutott nyolc közé. Ezzel Tokióban nem lesz probléma, tekintve, hogy nyolc csapat indul. Mindez jól jelzi, hogy a kvalifikáció bravúr volt, innentől kezdve bármi más bónusz, ahogy Kreiss Fanni, Kondricz Kata és Pásztor Flóra sem éremesélyesként indul az egyéni versenyben. Nagy port vert fel a hazai sportági szövetség döntése, hogy a csapatversenyben a tartalék nem a világkupákon szerepelt Lupkovics Dóra lesz, hanem az egyéni világranglistán a magyarok közül Kreiss mögött második legjobb pozícióban álló Mohamed Aida. A többi csapattag nyílt levélben tiltakozott, ami rányomhatja a bélyegét a tokiói csapathangulatra. Mohamed csak akkor számít hivatalosan olimpiai résztvevőnek, ha pástra lép az olimpián. Ha ez megtörténik, akkor viszont egyedüli magyar csúcstartó lesz hetedik ötkarikás részvételével. Egy fellépése biztosan lesz a tapasztalt vívónak Tokióban, ugyanis Cseh Lászlóval együtt viszi majd a magyar zászlót a július 23-i megnyitón.

Az olimpiai vívóprogram

Július 24.: női párbajtőr egyéni, férfi kard egyéni (Decsi Tamás, Szatmári András, Szilágyi Áron).

Július 25.: női tőr egyéni (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Pásztor Flóra), férfi párbajtőr egyéni (Siklósi Gergely).

Július 26.: női kard egyéni (Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza), férfi tőr egyéni. Július 27.: nőipárbajtőr-csapat.

Július 28.: férfi kardcsapat (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron).

Július 29.: női tőrcsapat (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Pásztor Flóra).

Július 30.: férfipárbajtőr-csapat.

Július 31.: női kardcsapat (Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza).

Augusztus 1.: férfi tőrcsapat.

A női kard a legfiatalabb olimpiai szakág, csak 2004-ben, Athénban mutatkozott be a programban. Eddig pontszerző hely sem jutott nekünk, a női kardcsapatunk pedig Tokióban szerepelhet először olimpián. A kilátások viszont egyáltalán nem rosszak, hiszen az idén Budapesten világkupaversenyt nyert Márton Anna mellett a 2018-as ifjúsági olimpiai bajnok, Pusztai Liza is a legjobb tíz között szerepel a világranglistán.

– Számos sérülés és betegség hátráltatott bennünket az utóbbi időszakban. Márton Anna térdszalagszakadást szenvedett, Pusztai Liza sérült és beteg is volt, Katona Renáta átesett a koronavíruson, Battai Sugi pedig mononukleózist kapott. Azért dolgozunk, hogy Tokióban legyünk a legjobbak, július legvégén. Mert titkos vágyam, hogy már 2021-ben sporttörténelmet írjunk, és megszerezzük a szakág első olimpiai érmét – mondta Gárdos Gábor vezetőedző a fiatal csapatról, amely szerinte 2024-re, Párizsra még erősebb lehet.

Egyelőre viszont még 2021-é és Tokióé a főszerep. A japán fővárosban az egyéni versenyeket párosával rendezik, csapatversenyből viszont minden napra csak egy jut. Az előcsatározások magyar idő szerint hajnalban kezdődnek, a döntőket kora délután követhetjük figyelemmel. Néhányszor szívesen felállnánk az ebédlőasztal mellől a magyar himnusz tiszteletére.

Dokumentumfilm Szilágyi Áron főszereplésével

Kedd este mutatták be az Aréna moziban az Egy mindenkiért című filmet, amely Szilágyi Áron életét és fontos versenyeit örökítette meg a riói győzelem utáni években. Muhi András Piresnek nem ez az első sporttémájú alkotása, a magyar labdarúgó-válogatottról szóló, Még 50 perc című filmje pedig fontos referencia volt a kétszeres kardvívó olimpiai bajnok számára, amikor belevágtak a közös munkába. Az új, nyolcvanperces alkotás során nemcsak London és Rio de Janeiro olimpiai bajnokának, hanem a teljes kardválogatott mindennapjaiba is betekinthetünk, persze Szilágyi Áron szemszögéből.

– Sokszor megkérdezték már tőlem, hogyan tudok az egyéni versenyben még riválisként, néhány nappal később már csapattársként tekinteni a magyar válogatott többi tagjára. Mostantól csak erre a filmre kell hivatkoznom válaszként – fogalmazott az első vetítés után a közönségnek Szilágyi.

A vívó azt is hangsúlyozta, hogy hőseposz helyett reális képet szeretett volna láttatni magáról, és ezzel egybevágnak a rendező szavai, melyek szerint nem volt egyetlen, Szilágyi által letiltott felvétel a négy év forgatásai alatt összegyűlt hatszáz óra nyersanyagból. Ennek is az eredménye, hogy több kudarc után is egészen érzékletesen jelenik meg a vereséggel járó fájdalom és keserűség. Persze a kudarc viszonylagos, hiszen a 2019-es budapesti világbajnokságon csapatban megszerzett ezüstérem is elsőre vereséget jelent a vívók számára.

– Szurkoltam, hogy most én adjam az utolsó tust a koreainak, talán még kétszer-háromszor meg kell néznem a filmet, és összejön – viccelődött Szilágyi, aki a tokiói csapatversennyel kapcsolatban azért megemlítette, hogy az idei év egyetlen párharcát megnyertük Dél-Korea ellen. A kétszeres olimpiai bajnok vívó azt is elárulta, hogy gondolatban már a japán fővárosban van, és az ottani vívóversenyek járnak a fejében. Az Egy mindenkiért elején pedig az is elhangzik a szájából, hogy néha elképzeli, ahogy Szatmári Andrással vívja az olimpiai döntőt. Ezt a forgatókönyvet bizonyára sokan aláírnánk.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.