Siklósi Gergely a világranglista élére ugrott, kint van Tokióban

Az eddig sem nagyon lehetett kétséges, hogy férfipárbajtőrben regnáló egyéni világbajnokunk, Siklósi Gergely olimpiai kvótát szerez, vasárnap pedig ezt kőbe is véshettük, hiszen a szakág kvalifikációs sorozatát záró kazanyi világkupán ezüstérmes lett, a világranglistán pedig ezzel a harmadik helyről az elsőre ugrott.

2021. 03. 21. 20:22
null
Siklósi Gergely Forrás: Magyar Vívószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019-es budapesti vb-n aranyérmes, még mindig csak 23 éves Kazanyban a 64-es táblán 15-7-re verte a svájci Charles-Eric Oswaldot, 15-13-ra az osztrák Josef Mahringert, 15-9-re az olasz Enrico Garozzót, a negyeddöntőben pedig ugyanennyire a finn Niko Vuorinent. Az elődöntőben a végén 11-14-ről fordítva nyert a kazah Elmir Alimzsanovval szemben, csak a döntőben tudta legyőzni őt az ukrán Igor Rejzlin 15-11-re. A másik két főtáblás magyar, Rédli András és Koch Máté a 32 között búcsúzott.

Siklósi Gergely szép trófeát kapott Kazanyban
Fotó: Magyar Vívószövetség

A nőknél a 25 éves, tatai Kun Anna életében először jutott felnőtt világkupa-versenyen a nyolc közé, Plásztán Attila tanítványa a hatodik helyen végzett, és a dobogóról csak hajszállal maradt le, a negyeddöntős asszóját 14-13-ra veszítette el a német Ricarda Multererrel szemben. Az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese, valamint Muhari Eszter a 64 között kiesett.

Hétfőn a férfiaknál és a nőknél a csapatversenyben a legjobb nyolcig jut el a mezőny. Női csapatunknak már nincs esélye olimpiai kvótát szerezni, a férfiak azonban nagy harcban vannak a tokiói részvételért. Ehhez először az üzbégeket, majd a kínaiakat kell legyőzniük, így juthatnak be a negyeddöntőbe. A rivális, házigazda oroszoknak könnyebb az ága, ők az indiaiak után a gyengébb amerikaiakkal találkoznak. A mieink a nyolc között a világranglista-vezető franciákba futhatnak bele, ez sem jó hír…

Ha csapatunk megszerzi a kvótát, akkor az olimpián az egyéniben három versenyzőt indíthatunk. Amennyiben a csapat nem jár sikerrel, akkor egyéniben tőlünk csak Siklósi Gergely indulhat, a Honvéd klasszisa, Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa világranglista-vezetőként semmiképpen sem marad le az olimpiáról. A női szakágban Madridban az április végi, európai pótkvalifikációs versenyen egyetlen vívónknak lesz lehetősége harcba szállni a kvótáért, ami csak a verseny győztesének jár.

Korábban férfikardban, női kardban és női tőrben csapatunk megszerezte a kvótát, férfitőrben a női párbajtőrhöz hasonlóan a madridi verseny kínál esélyt egy vívónknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.