Hosszú Katinka két tizenkilenc éves amerikaival viaskodik

A férfi 200 méteres pillangóúszás az a szám, amelyben készpénznek vesszük a magyar aranyérmet a tokiói olimpián. Tesszük ezt a világcsúcstartó Milák Kristóf miatt, aki esélyeshez méltó, magabiztos úszással kezdte meg szereplését fő számában, látszólag félgőzzel is. Hosszú Katinka a második legjobb idővel jutott tovább 200 vegyesen, nagy csatában két tizenkilenc éves amerikaival.

Magyar Nemzet
2021. 07. 26. 12:57
HOSSZ Katinka
Tokió, 2021. július 25. Hosszú Katinka a nõi 400 méteres vegyesúszás döntõje után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 25-én. A címvédõ magyar sportoló az ötödik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként már beúszta a tokiói medencét, s rögtön történelmi siker részese volt, korábban még a döntőben sem szerepelt a magyar csapat az olimpián ebben a számban, ezúttal viszont új országos csúccsal az ötödik helyet szerezték meg. Milák a saját résztávján nem úszta meg a legjobbját, de elmondta, hogy elsősorban nem erre készült.

Természetesen a 200 pillangó volt a célkeresztje közepén a felkészülés alatt, hiszen ennek a számnak a regnáló világ- és Európa-bajnoka, valamint világcsúcstartója. A valaha volt három legjobb idő egyaránt az ő nevéhez fűződik, a 2019-es vb-n úszott rekordja 1:50,73. Ennek a megdöntését tűzte ki céljául Tokióban.

Elsőre még nem ezzel próbálkozott, s nem is kellett, a biztos továbbjutás volt a cél. Milák 1:53,58-cal ezt magabiztosan teljesítette, az első helyen jutott a holnap hajnali elődöntőbe, a mezőnyből egyedüliként 1:54-en belül úszva. A szám másik magyarja, a Rióban bronzérmes a saját előfutamában második lett 1:55,18-cal, de a továbbjutás az ő esetében sem volt kérdés, a nyolcadik helyen került a legjobb tizenhat közé.

a 400 vegyesen elért ötödik helye után bizonyítani szeretne a rövidebbik távon, s elsőre biztatóan úszott a selejtezőben. A 2:09,70-es ideje a második legjobb volt a mezőnyben, így magabiztosan jutott tovább. Ennél persze biztos több kell majd a folytatásban, hiszen ez az idei év tizenegyedik legjobb ideje, s több riválisa is úszott már erősebbet 2021-ben.

A legjobb időt egyébként a mindössze 19 éves amerikai, Kate Douglass úszta, s Hosszú mögött egy ugyancsak 19 éves amerikai, Alex Walsh volt a harmadik összetettben. Utóbbié az idei legjobb idő az olimpián részt vevők között (2:08,87). Azért kell így fogalmaznunk, mert a világranglistát vezető ausztrál Kaylee McKeown (2:08,19) visszalépett, mert más számokra koncentrál. Tehát elviekben itt lehet esély.

– Van még ebben az időben, remélem, hogy össze tudom rakni – bizakodott maga Hosszú is, aki nem egyedül lesz ott a kedd hajnali elődöntőben, hiszen a 200 vegyes magyarja, Sebestyén Dalma 2:12,42-vel a 17. helyen kiesett.

Női 1500 gyorson folytatta kiváló szereplését a mindössze 17 éves aki 400 vegyesen hatodik lett Hosszú mögött. 1500 gyorson ezúttal új egyéni csúccsal (16:02,26) nyerte meg a futamát, de összesítésben a 12. helyen kiesett. Ugyanígy járt Késely Ajna is, aki 15:59,80-nal a kilencedik legjobb időt úszta, így egyetlen hellyel maradt le a szerda hajnali döntőről, miközben az amerikai Katie Ledecky olimpiai rekorddal (15:35,35) nyerte meg a selejtezőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.