Fokozódik a helyzet a vívóknál, Siklósi menetel az érem felé

Férfi párbajtőrben a világbajnok Siklósi Gergely két győztes meccs után már a negyeddöntőben van a tokiói olimpián. Női tőrözőink kiestek, a legtovább Kreiss Fanni jutott, aki a nyolcaddöntőben az első helyen kiemelt, világ- és Európa-bajnok orosz Inna Gyeriglazova ellen veszített.

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 6:12
SIKLSI Gergely
Tokió, 2021. július 25. Siklósi Gergely (j) a kínai Csao Tung ellen vív a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi párbajtõr 32-es tábláján a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 25-én. MTI/AP/Haszan Ammar Fotó: Haszan Ammar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tegnapi aranyérme után ma női tőrben és férfi párbajtőrben lépnek pástra a magyar vívók, méghozzá újabb dobogóeséllyel kecsegtetve, hiszen világbajnokként kezdte meg a szereplését. Ehhez méltón magabiztos győzelmet aratott, az első fordulóban a kínai Tung Csaót 15:3-mal intézte el, s máris a nyolcaddöntőben találta magát.

– Őszintén szólva, kicsit többet vártam, több izgalmat, nyomást. Nagyon jól éreztem magam, olyan, mintha otthon lennék, tehát otthon érzem magam – nyilatkozta első sikere után Siklósi, aki olimpiai újoncként láthatóan nem izgul. A legjobb 16 között a marokkói Husszam Elkord ellen folytatta, és az első szünetre 5:4-es előnnyel vonult.

Szoros volt a folytatás, a marokkói 12:11-re vezetett, ekkor azonban Siklósi ritmust váltott, és végül 15:13-ra legyőzte ellenfelét, így bejutott a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc között a címvédő dél-koreai Pak Szang Jung lesz az ellenfele.

Női tőrözőink közül Kreiss Fanni maradt állva a nyolcaddöntőre, aki a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, és 5:2-es hátrányból fordítva 15:10-re bravúrral nyert a vb-ezüstérmes olasz, Martina Batini ellen. A következő körben sem volt könnyebb dolga, hiszen az első helyen kiemelt, világ- és Európa-bajnok orosz Inna Gyeriglazova volt az ellenfele.

– Őt mindenki ismeri. Megpróbálom a Batini elleni vívást továbbvinni, és meglátjuk, mi jön ki belőle – fogalmazott Kreiss a meccs előtt. Azóta kiderült, csak megszorítani tudta a legnagyobb esélyest, aki 15:10-es győzelmet aratott a búcsúzó magyar lány ellen.

Másik két tőrözőnk már a legjobb 32 között kiesett. Pásztor Flóra már a 64-es főtáblán vívott, ezt a kört még sikerrel vette az algériai Mariem Mebarkit 15:8-ra legyőzve, de aztán vb-ezüstérmes francia Ysaora Thibus-től 15-13-ra kikapott. Pedig közel járt a bravúrhoz, hiszen 12:10-re vezetett, a végén azonban fordítani tudott a rutinos ellenfél. Kondricz Kata az első meccsén 15:5-re kikapott az olaszok 2018-as világbajnokától, Alice Volpitól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.