Ezüstös hajnal: Rasovszky Kristóf második a nyílt vízi tíz km-en

Rasovszky Kristóf remek versenyzéssel ezüstérmet szerzett a nyíltvízi úszás 10 km-es távján Tokióban. A szélmentes időjárás nem kedvezett a magyar úszónak, aki két medencés klasszis, a német Wellbrock és az olasz Paltrinieri között lett második. Ha nem is nyert, Rasovszky kihozta a maximumot ebből a versengésből.

2021. 08. 05. 1:21
RASOVSZKY Kristf
Rasovszky Kristóf, naz újabb boldog ezüstérmes Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadtéri, ráadásul az elemeknek fokozottan kitett sportág lévén kezdjük időjárás-jelentéssel. Gyönyörű, napsütéses, szélmentes, tiszta levegőjű, alacsony páratartalmú napra ébredtünk Tokióban csütörtök reggel.

Aminek Rasovszky Kristófra gondolva mégsem örültünk stílszerűen felhőtlenül. A nyílt vízi úszás akkor igazán extrém sport, ha a versenyzőket próbára teszik a körülmények. Mondhatnánk, mindenkinek ugyanúgy fúj a szél, mindenkit ugyanúgy zavarnak a hullámok és mindenkinek egyformán hideg vagy éppen forró – Tokióban harminc Celsius-fokos – a tenger. De mégsem. Akik alapvetően medencében készülnek, azoknak előny, ha nem hullámzik és ráadásul meleg a víz.

vérbeli nyílt vízi klasszis, bírja a gyűrődést, de természetesen így is bíztunk benne, hogy megszerezi pályafutása legfontosabb, eddig hiányzó medálját, az olimpiai aranyérmet.

Az említett kondíciók mellett nem is lepődhettünk meg azon, hogy Florian Wellbrock rögtön a rajt után igyekezett meglépni a mezőnytől. A német úszó itt, Tokióban medencében 1500 méteren harmadik lett, ezen felül a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon 1500-on és a nyílt vízi tíz kilométeren is aranyérmet nyert. Az említett körülmények mellett talán az első számú esélyessé lépett elő a versenyen. A másik medencés klasszis, az olasz Gregorio Paltrinieri úgy döntött, nem tart Wellbrockkal, türelmesen úszott a mezőnnyel.

Rasovszky Kristóf jól bírta a meleget
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem úgy Rasovszky Kristóf és a Rióban e távon bronzérmes francia Marc-Antoine Olivier. Ez a trió bő tíz másodperccel elhúzott a többiek előtt és durván féltávig együtt haladt. Akkor érezhető volt némi bizonytalanság közöttük, egyiküknek sem akaródzott vezetni, s ezt kihasználva Paltrinierivel az élen az üldözőcsoport feljebb zárkózott. Rasovszky okosan kivárt, s Wellbrock előre is ment, ha már egyszer neki kedveztek a körülmények. S igen, a szinte tükör sima vízen a német kecses, medencés stílusban haladt az élen, a fejét alig kiemelve levegővételkor.

Az ötödik kör végére, 7,2 kilométernél egy hatfős boly rázódott össze az élen. Paltrinierin felül a görög Kingatisz és az izraeli csatlakozott a többiekhez, a címvédő amerikai Jordan Wilimovsky viszont több mint egy perccel le volt szakadva. Wellbrock növelte az iramot, megrántotta a sort, szép lassan mindenki leszakadt – Rasovszkyt leszámítva, de ő is négy-öt másodperces hátrányban üldözte a németet! A magyar úszó az utolsó előtti kör végén még frissített egyet, aztán megpróbált felzárkózni. S mögötte az említett négy úszó is begyújtotta a rakétákat.

Wellbrock észlelte a helyzete, s mielőtt ismét összeállhatott volna a boly, robbantott, s növelte az előnyt, szűken egy kilométerrel a vége előtt már lehetett látni, hogy képtelenség befogni. Rasovszky előtt az maradt a tét, maga mögött tudja-e tartani a többieket, nem volt meglepő, hogy Paltrinieri közeledett felé leginkább. Rasó nem hagyta, hogy az olasz mellé érjen, habosította az orra előtt a vizet, s végül magabiztosan, két másodperc különbséggel – 25-tel Wellbrock mögött – másodikként csapott célba.

Ezüstös reggel Tokióban, ezüstös hajnal odahaza.

Rasovszky Kristóf nyilatkozatát ITT olvashatja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.