Keresés
Magyar Nemzet
2020. november 30., hétfő, András, Andor napja
HÍR TV – Bayer ShowMit keres itt egy nemzetközi spekuláns?
Országszerte
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/orszagszerte/a-mozaikcsaladok-letrehozasa-majd-egyutt-tartasa-nem-egyszerua-8984531/

A mozaikcsaládok létrehozása, majd együtt tartása nem egyszerű

MW
Ma már szinte nincs olyan óvodás csoport vagy iskolás osztály, amelyikbe ne járna egy-egy mozaikcsaládban élő gyerek. A válások száma ugyanis jóval több, mint néhány évtizeddel ezelőtt, ezzel együtt a második házas­ságok köttetése és a féltestvérek születése is gyarapodik – írja a Beol.hu.

Szicsek Margit tanácsadó és szakpszichológus elmondta, a mozaikcsaládok kérdése, illetve témája manapság az egyik legfontosabb dolog a társadalomban.

Hozzátette,

egy ilyen családtípus létrehozása rendkívül nagy felelősséggel jár, és csak komoly önismeret, illetve annak fejlesztése mellett járhat sikerrel, ami mindkét félnél szükséges.

Ugyanis az előző párkapcsolatból vagy házasságból származó gyermekkel nem olyan egyszerű új családot alapítani, mint ahogy azt az emberek gondolják.

Egy ilyen családtípus létrehozása rendkívül nagy felelősséggel jár
Fotó: Pixabay

Ezekben a megelőző beszélgetésekben legfontosabb az alapértékeket átrágni, hiszen ha menet közben derül ki, hogy a két fél között olyan alapértékbeli különbségek vannak, melyek állandó konfliktusokhoz vezetnek, annak a gyerekek isszák meg a levét. A következő lényeges dolog a fokozatosság, miszerint lépésről lépésre kell megismerkedni az anya vagy apa új párjával.

Mindez még nehezebb és még nagyobb óvatosságot igényel, amennyiben a partnernek is van gyermeke. Főként akkor, ha a manapság oly divatos közös szülői felügyelet lett meghatározva, miszerint a kiskorú heti váltásban van szüleinél. Utóbbi azért bonyolítja meg a helyzetet, mert a mozaikcsaládban más szabályok érvényesek akkor, amikor minden gyerek jelen van, illetve akkor, amikor az egyik fél gyermeke nincs ott.

Szicsek Margit hangsúlyozta, az új család megalapítása előtt először a gyermek/gyermekek életkori sajátosságát kell figyelembe venni.

Másként reagál ugyanis egy válás utáni mozaikcsaládba kerülésre egy óvodás, egy kiskamasz és egy kamasz is, különösen akkor, ha ellenkező neműeket költöztetnek össze.

Végül a mozaikcsalád aranyszabályait sorolta fel a szakpszichológus. Az egyik ilyen, hogy egymás gyermekeit nem szabad minősíteni és kritizálni, ugyanez érvényes a „kapott” gyerek másik szülőjére is. A második, hogy soha ne hasonlítsuk az új párunk gyermekét a sajátunkhoz. A következő szerint pedig tilos megjegyzéseket tenni a másik szülőre akár neveléssel, akár gondozással kapcsolatban. Segíteni persze lehet, ha úgy látjuk, nem látja el megfelelően utódját, de becsmérelni azért nem szabad.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A legkisebb gyermekmosolyokat díjazták Komárom-Esztergom megyében

A Komárom-Esztergom megyei hírportál és a 24 Óra közös játékának első fordulója véget ért, a díjazottak átvették ajándékaikat. A játék azonban itt és most nem ért véget.

Tovább…

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Nézőpont

A többség elégedett a miniszterelnökkel
A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézet elemzéséből.

Kampány

A gőg visszaüt
Az őrjöngő, szélsőséges arcát nyíltan feltáró ellenzék a legjobb kampányolója a konzervatív kormánynak.

Kiemelt

Joe Bidennek kiment a bokája
Az amerikai elnökjelölt a kutyájával játszott.

Poszt-trauma

Meghátrált a HBO
Cikkünk hatására a HBO törölte a Nagy-Romániát dicsőítő filmet.

Poszt-trauma

Adventus Domini
Mi, magyarok milliói, nem felejtjük el a karácsonyt.

Poszt-trauma

Váratlan, alattomos támadás ért minket, magyarokat
Nem, nem, soha!

Poszt-trauma

Ünnepeljük együtt Nagy-Romániát a HBO-val!
A magyarországi HBO ínyenc mozicsemegével kedveskedik magyar nézőinek december elsején.

Aktuális

„Ha a lélek erős, a test is jobban bírja”
A Hagyományok Háza advent négy vasárnapján online követhető koncerttel jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Tegnap a Bazseva zenekar lépett fel.

Fricz Tamás blogja

Soros az uniót már uralja, minket azonban nem fog uralni!
Gyuri bácsi csak azzal nem számol, hogy van valami, ami mindennél többet ér, még a pénznél is.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!