Columbo Budapesten szimatol

Rejtélyek Budapesten és a városházán.

Kruppa Géza   
2020. 05. 12. 13:25
Karácsony Gergely; Szabó Rebeka
Egyoldalúan, előzetes egyeztetés nélkül rendelne el változtatási tilalmat a főpolgármester Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pesti úti Idősek Otthona orvosa kísérteties hasonlóságot mutat Columbo feleségéhez: sokat beszélnek róla, de még senki sem látta. Akiknek pedig feltétlenül kellett volna találkozniuk vele, azok a lakók már nem élnek, – a koronatanúkat elvitte a vírus.

A híres nyomozóra – ha itt lenne közöttünk – egész sor, a tavalyi választások után felbukkant, megfejtendő rejtély várna. Kezdve a járvány-gócpont működéséről bizonyos Gál J. Zoltán nevű titkárnő által legépelt dokumentumtól, a telefonos táv- és gyógykezelési praktikákig. Kihasználva az ingyenes parkolást, rozzant autójával Colombo hadnagy bizonyára megállna a DK Teréz körúti, két éve leégett irodája előtt is, hogy szimatoljon az elüszkösödött irattartók között. Bulldog-kitartással keresné a választ a talányra, hová lett a Jobbik hazafisága, és miért nincs tagsága a Párbeszédnek? És miért nem lehet hinni az erdélyi felmenőkkel kérkedő magyargyűlölő Szabó Tímeának?

A rejtélyek közé tartozik a hajdani zuglói szoci képviselő porhüvelyének holléte is, akit a gyanú szerint párttársai áshattak el. Mindmáig senki nem tud semmit, még az agyafúrt nyomozó is csak a fejét fogná. Egy biztos, az MSZP tagsága vészesen olvad. A legkitartóbbak azonban még bíznak a karizmatikus Bangóné Borbély Ildikó páratlan intellektusában. (Miközben lopva Gyurcsány jelzésére várnak.)

A Budapest furcsaságai körül szaglászó buzgó mócsing hadnagyot bizonyára érdekelné a főpolgármester személyisége is. Az alapos terepszemle eredményeként noteszébe feljegyezné a kulcsszót: inkompetencia. Arról a jelenségről van szó, amelyet a magyarul is megjelent „Peter-elv, avagy miért fordulnak mindig rosszra a dolgok?” című, Peter és Hull nevű amerikai szociológus tudósok által írt, ironikus hangvételű könyv taglal.

A szerzők megfigyelése szerint gyakori, hogy valaki a ranglétrán előrehaladva olyan magas beosztásba jut, amelyben már nem tud az elvárásoknak megfelelni, inkompetenssé válik. Jellemző módon ekkor döntésképtelen lesz, kapkod, hárítja a felelősséget, másokban keresi a hibát, nálánál alkalmatlanabb beosztottakkal veszi körül magát, akik nem veszélyeztetik a pozícióját. Frusztrált légkört teremt, amelyben sem ő, sem a környezete nem érzi jól magát, romlik az adott szervezet teljesítménye. Túl nagy rá a kabát. Mégsem akaródzik visszább lépni, ahol pedig elismerték a munkáját, a hiúság és a több pénz nagyobb csáberő. Marad az általa előidézett negatív spirál, amely lényegében az önismeret hiányában gyökerezik.

Columbo gyűrött ballonjában, szivarral a kezében, a Karácsony Gergellyel folytatott beszélgetés, faggatózás után távoztában a biciklitároló bejáratától visszafordulva ezzel búcsúzna: „Csak még egy utolsó kérdést engedjen meg! Biztos benne, hogy a negyvenegy tanácsadója jó választás volt?”

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.