Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Parászka Boróka, a bennszülött-gyűlölő

Ha valaki nem akar egy nemzet része lenni, az az illető magánügye.

Pataki Tamás
2020. 05. 09. 8:54
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kutyából nem lesz szalonna, tehát egyáltalán nem lepődtem meg azon, hogy Parászka Boróka, a hírhedt erdélyi újságíró nem támogatta a nemzeti régióról szóló európai polgári kezdeményezést. De, hogy ezzel valaki egyenesen kérkedik, sőt, a morál ormairól prédikálva világosítja fel tévedésükről a hídon toporgó vakokat, vagyis a jóérzésű aláírókat, az már visszatetsző, sőt undorító dolog.

Persze tudom, hogy ő „függetlenobjektív”, különutas újságíró, azt is tudom, hogy nem a nyolcadik utas, hisz az közismerten a halál. Pedig, ha valaki nem akar egy nemzet része lenni, az az illető magánügye, kár ezt kirakni az ablakba, kár ezzel a többieket fárasztani.

Ám a liberálisok szokásos morális rohamait felidéző facebook-bejegyzésében több vérlázító állítása van. Parászka Boróka az „őshonos kisebbségek” (indigenous) terminust is kifogásolja, sőt, elveti, sőt, relativizálja. Szerinte ez Európában – ellentétben például Ausztráliával vagy Amerikával – nem alkalmazható. Hol erőszakos, hol kevésbé erőszakos módon folyamatosan változott az európai népesség összetétele. Kik az őshonosok? A dákok?

Íme, az írás, amiben megszületett a bennszülött-gyűlölet, a tősgyökeres, európai kisebbségek iránti gyűlölet. Pedig Parászka Borókának tudnia kellene, hogy őshonos kisebbségek azok, akik vérükkel és verejtékükkel felépítették Európát, és nem azok, akik az utóbbi évtizedekben érkeztek a kontinensre – bármennyire is közéjük számítaná őket az újságíró. Pardon, de nekem az őshonos kisebbségekről nem a dákok jutnak eszembe, hanem például a velsziek, a frízek, a bretonok, a gallegók, a baszkok, a szorbok, a lappok és a székelyek. De azon sem lepődnék meg, ha Parászka Boróka azt állítaná, hogy a baszkokat Ceaușescu telepítette Baszkföldre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.