Csak a pénz számít, drága Broadway úr?

Csuka fogta Apostol.

Pataki Tamás
2020. 07. 31. 21:41
null
Fotó: Péntek Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mi urunk: a Pénz”. Talán a Broadway Jegyiroda falára ki van függesztve ez az Ady-vers, persze csak a címe. Ebbe a címbe ugyanis bele van sűrítve minden, amit az említett jegyiroda képvisel a magyar rendezvényszervező-piacon, hisz eldöntötték, hogy augusztus 28-án mégis megtartják az Apostol 50 koncertet, merthogy az szerintük „ültetett előadásnak” minősül, olyan, mint egy színházi előadás. Ezzel szemben tudjuk jól, hogy augusztus 15-e után sem lehet 500 főnél nagyobb koncertet tartani.

Kovács Zoltán, a Broadway Event ügyvezető igazgatója így magyarázta a bizonyítványt: „Június 18-tól a kormány a vészhelyzetet feloldotta, és az úgynevezett ültetett előadások nem tartoznak a zenés-táncos előadások kategóriájába, ezeket meg lehet tartani. Ugyanúgy, ahogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lehet Fenyő Miklós-koncert, ugyanúgy, ahogy Tokajban tudunk Rúzsa Magdi-koncertet tartani, ugyanúgy az Apostolnak is meg tudjuk tartani a koncertjét az Arénában.”

Bizony, a pénzsóvárság már csak ilyen, de a törvényhozói szándék félreértése bizony nagy művészet, és úgy tűnik, hogy a Broadway Jegyiroda mesterien űzi ezt a félreértést.Szerintem Kovács Zoltánék egyszerűen nem veszik tudomásul, hogy a kormány nem passzióból korlátozza a koncertek szervezését, hanem azért, hogy ezzel is lassítsák a járvány terjedését – mellesleg a kormány nem hagyja magukra a művészeket, lásd a nemrég bejelentett, garázskoncertekre szánt 5,3 milliárdot. De hát Mammontól vezérelve a Broadway Jegyiroda nem akarja, hogy kicsússzon a markából a busás bevétel, ezért szőrszálhasogató módon, jogi hézagokat keresve inkább veszélyeztetnék több tízezer ember életét, csak azért, mert az ő uruk a Pénz. Minden világos. Csakhogy van itt pár bökkenő:

1. Kovács Zoltán Fenyő Miklós és Rúzsa Magdi koncertjéhez hasonlítja az arénabeli Apostol-koncertet, pedig az előzőek szabadtériek, az utóbbi pedig zárt térben lenne megtartva. Mellesleg a mostani szabályok szerint az előző kettőt sem lehetne megtartani.

2. Mennyire álszent azt ajánlani a koncerthallgatóknak – mint ahogyan a Broadway ezt a Facebook-oldalán teszi –, hogy belépéskor tartsanak másfél méteres távolságot egymástól! Hiszen koncertteremben úgyis egymás hegyén-hátán ülnek majd, mivel az összes jegy elfogyott, ráadásul a maszkviselést sem tennék kötelezővé.

3. A Broadway Jegyiroda a színházak példájára hivatkozik, pedig ebből az érvelésből is kilóg a lóláb, hisz egy színházi előadáson legfeljebb pár száz ember fér el, és ott egy-két ülést is üresen hagynak a nézők között, míg az említett koncertre több ezer, tízezer ember várható, akiket a szent profit – no meg a létszámuk miatt – nem lehet ilyen módon elhelyezni.

4. Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos egy mai háttérbeszélgetésen arról beszélt, hogy bár a magyarországi fertőzésszámok alacsonyak, a vírus köztünk van, és egyetlen személy is képes kialakítani járványgócot – vesd össze az „ültetett” zárt térben tartandó Apostol-koncert Darwin-díjas ötletével.

5. Arról már nem is beszélve, hogy ez generációs ügy is, hisz az ötvenéves Apostol zenekar rajongótábora alighanem az előadókkal egyívású – tehát legalább hetvenévesek –, de bizonyára jóval hatvan felettiek, vagyis a járvány szempontjából a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozó emberek, akik nemrég külön bevásárlási idősávban jártak boltba, most meg ezrével csődülnének az Arénába.

Az ATV-ben megszólalt Meződi József, az Apostol frontembere is, aki szintén megmagyarázta azt a bizonyos bizonyítványt: „Van egy szerződésünk a Broadway Irodával, és ha ők úgy döntenek, hogy megtartják, akkor mi nem mondhatjuk azt, hogy nem lépünk fel: ha lemondanánk, az nagyon sok pénzbe kerülne nekünk, ez egy ilyen róka fogta csuka helyzet, és nehéz kimászni belőle.”

Csuka fogta Apostol. Nos, Meződi Józsefet sem ártana arra emlékeztetni, hogy a járvány nem tűnt el – mindennap új megbetegedéseket jelentenek be, igaz, most még keveset, talán éppen a jó időérzékkel bevezetett korlátozó intézkedések miatt –, ezért nem tudom, hogy melyik felelős ember vagy koncertszervező vállalat gondolhatja komolyan azt, hogy zárt térbe több ezer idős embert csődít össze egy világjárvány idején.

Jó lenne, ha mindenki mérlegelné, hogy mi a fontosabb, mert egy koncertre el lehet menni az apostolok lován, de nagyon nem lenne jó onnan Szent Mihály lován távozni.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.