Személyi kölcsönben gondolkodik? – mutatjuk, mi történik a piacon (x)

Hirdetés - Az elmúlt évben látványosan megugrott a személyi kölcsönök iránti kereslet. A hitelösszegek növekednek, az igénylők pedig egyre inkább hosszú távú célokra, mint például otthonfelújításra, vagy energiahatékonysági fejlesztésekre használják fel a felvett összegeket. Hogyan alakult át a piac, és mit érdemes tudni az új trendekről? Mag Mihály, az MBH Bank termékfejlesztési vezetője osztotta meg tapasztalatait.

2024. 10. 28. 11:59
Happy couple came to an agreement with their financial advisor in the office.
Fotó: Ghettyimages.com. 
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelösszegek növekedése: Mi áll a háttérben?

2024-ben a személyi kölcsönök piaca jelentős változásokon ment keresztül. Mag Mihály szerint az ügyfelek bátrabban és tudatosabban vesznek fel kölcsönt. „Az elmúlt évekhez képest látványosan nőtt az érdeklődés a nagyobb összegű hitelek iránt. Míg korábban sokan kisebb célokra, például utazásokra vagy vásárlásokra vettek fel kölcsönt, ma már inkább hosszú távú beruházásokra fordítják azokat” – mondta a szakértő.

Ez az átalakulás leginkább abban mutatkozik meg, hogy az átlagos hitelösszegek emelkedtek: míg korábban a személyi kölcsönök összege átlagosan 2 millió forint körül mozgott, mára ez az érték 2,6 millió forintra nőtt. Az idei év első hét hónapjában a hazai piacon pedig több mint 451 milliárd forint értékben igényeltek személyi kölcsönöket az ügyfelek, ez a tendencia könnyen eredményezheti, hogy megdől a több éves rekord.

Mire költik az emberek a kölcsönt?

Az ügyfelek egyre nagyobb része fordítja a kölcsönöket otthonfelújításra, az energiahatékonyság fokozását célzó fejlesztésekre, vagy tartós fogyasztási cikkek vásárlására. Az autóvásárlások, különösen a használtautó-piac iránti érdeklődés is növekszik. A nagyobb beruházások pedig egyre magasabb hitelösszegeket eredményeznek. „Az átlagos hitelösszegek növekedése egyértelműen azt mutatja, hogy az emberek komolyabb célokat tűznek ki maguk elé a személyi kölcsönök felhasználásakor” – tette hozzá Mag Mihály.

Jövőbeli kilátások: Rekordévre számíthatunk?

A jelenlegi adatok alapján könnyen elképzelhető, hogy az idei év új rekordot hoz a személyi kölcsönök piacán. Júliusban például több mint 80 milliárd forintnyi kölcsönt helyeztek ki Magyarországon, és ha a trend folytatódik, az év végéig a felvett kölcsönök összértéke meghaladhatja a 800 milliárd forintot.

Érdekes adat, hogy bár a hitelfelvételi kedv erősödik, a magyar lakosság adósságállománya nemzetközi viszonylatban továbbra is alacsonyabb, mint a környező országokban, például Csehországban, Lengyelországban, vagy Szlovákiában. A rosszul teljesítő hitelállományok aránya is stagnál, ami azt jelzi, hogy az ügyfelek körültekintően kezelik pénzügyeiket.

Kényelmesebb hiteligénylés, korszerű ajánlatok

A hitelfelvételi kedvet nemcsak a növekvő igények, hanem a kamatok is ösztönzik. A közelmúltban a hazai piacon elérhető kamatok csökkentek, ami közelíti az egyszámjegyű kamatok visszatérését.

Ezen kívül az online igénylési lehetőségek is egyre népszerűbbé váltak. A digitalizált folyamatoknak köszönhetően az ügyfelek gyorsan és kényelmesen, akár otthonról is igényelhetnek kölcsönt, így időt és energiát takarítanak meg. „A modern igénylési rendszerek egyre inkább az ügyfelek kényelmét szolgálják, gyors és egyszerű hozzáférést biztosítva a banki termékekhez” – mondta a szakértő.

Innováció a piacon

Az MBH Bank az ügyféligényekre reagálva egy új, innovatív hitelterméket fejlesztett ki, az MBH Időnyerő Személyi Kölcsönt (THM: 13,4%-23,2%). Ez a konstrukció lehetőséget biztosít arra, hogy az első törlesztőrészletet halasztottan, csak három hónappal a hitelfelvétel után kelljen megfizetni. A halasztás ideje alatt keletkező kamatot az ügyfél a tényleges fizetési kötelezettséggel járó hónapokban a havi törlesztőrészletbe beépítve fizeti meg. „Az ügyfelek ma már sokkal tudatosabbak, és olyan megoldásokat keresnek, amelyek illeszkednek az élethelyzetükhöz. Az Időnyerő Személyi Kölcsön rugalmasságot nyújt, különösen azok számára, akik szeretnék egy számukra alkalmasabb, késleltetett időpontban megkezdeni a törlesztést” – sorolta az előnyöket Mag Mihály.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.