időjárás 17°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Bolond lenne csatlakozni a PSG a szuperliga-kezdeményezéshez

Magyar Nemzet
2021.04.19. 11:58
Bolond lenne csatlakozni a PSG a szuperliga-kezdeményezéshez

Kicsit abszurdnak tűnik, hogy a Bajnokok Ligája döntőjének a legutóbbi két részt vevője, a Bayern München és a Paris SG sem tagja a tegnap este szárnyat bontó Európai Labdarúgó-szuperligának. A Bayern nem ugrott fejest az ismeretlenbe, a PSG pedig biztosan nem fog. A klub elnöke az UEFA igazgatóságának a tagja, és vannak egyéb anyagi érdekek is. Például a televíziós közvetítési jogok.

Az Európai Labdarúgó-szuperliga alapítóinak a szándéka nyilvánvaló: az elit pénzügyi, gazdasági hatalmának a konzerválása és a szegényebb, kisebb klubok kiszorítása a bevételi piacról.

A sorozatban a Real Madrid mellett alapító tag a Barcelona és az Atlético Madrid, valamint három olasz (Juventus, Milan, Inter) és hat angol (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham) klub is.

A szuperliga húszcsapatos lenne, a fentiek mellett a Bayern, a Dortmund és a PSG kapott meghívást, hogy állandó tag legyen, további öt klub pedig szabadkártyával indulhatna az előző idénybeli teljesítménye alapján.

Nasszer al-Kelaifi (balra) cége rengeteg pénzt fizetett az UEFA-nak
Fotó: Europress/AFP/David Ramos

Az alapítók jól sejtik, a Bayern és a PSG, a sorozat két legutóbbi döntőse és az európai klubfutball két, jelenleg meghatározó csapata nélkül nem az igazi az ötlet. A Paris SG egyelőre kivár, nem repes az örömtől, és erre megvan minden oka. A klub elnöke, Nasszer al-Kelaifi az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA igazgatótanácsának a tagja, ő vezeti a BEIN Media Group nevű, katari televíziós hálózatot, amely dollármilliókat fizetett – többek között – a Bajnokok Ligája-mérkőzések közvetítési jogaiért.

Nem túl valószínű, hogy Nasszer al-Kelaifi önként feladná a pozíciót az UEFA-nál a szuperliga kedvéért, és hagyná veszni a tévéközvetítési jogokba beleölt dollármilliókat.

 

Szuperliga

A Barcelona nem véletlenül hallgat a szuperliga ügyében

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.