A Barcelona nem véletlenül hallgat a szuperliga ügyében

Folyamatosan érkezik egyre több információ a villámgyorsan hamvába holt Európai Labdarúgó-szuperliga kezdeményezésének a hátteréről. Kiderült, a szerveződés egyik kulcsfigurája Josep Maria Bartomeu, a Barcelona ősszel lemondott elnöke volt, és az sem véletlen, hogy a katalánok eddig nem tettek hivatalos nyilatkozatot az ügyben. Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke pedig elmondta, a nyáron szuperliga híján nem nagy a mozgás a játékospiacon, és szerinte ezt a kisebb klubok is megsínylik.

2021. 04. 22. 14:05
null
Barcelona, 2020. augusztus 19. Josep Maria Bartomeu klubelnök a spanyol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszó FC Barcelona új, holland vezetõedzõjének, Ronald Koemannak a hivatalos bemutatásán Barcelonában 2020. augusztus 19-én. A csapat öt nappal korábban 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentõl a labdarúgó Bajnokok Ligájának negyeddöntõjében. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia Fotó: Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Josep Maria Bartomeu, a Barcelona ősszel lemondott elnöke kulcsfigurája volt az Európai Labdarúgó-szuperliga szervezésének. A különböző sajtóhírekből összeállt kép szerint a tárgyalások a 2015–’16-os szezonban kezdődtek el, és onnan jutottak el a múlt vasárnapig, amikor az érintett, tizenkét klub bejelentette a szervezet megalakulását.

Eleinte ezek a megbeszélések nem jutottak el konkrét tervekig, az Európai Klubok Szövetsége (ECA) és az UEFA megnyugtatta az érintett klubokat, hogy lesznek változások a nemzetközi versenyprogramban, és annak ők a kedvezményezettjei lesznek. Bartomeu szorgalmazta a leghevesebben, hogy a szuperliga valósággá váljon, Andrea Agnellivel, a Juventus és az ECA elnökével ők kezdték el meghatározni az új sorozat kereteit és feltételeit, majd az idő múlásával hamarosan csatlakozott hozzájuk Florentino Perez a Real Madridtól, valamint a Manchester United és az Arsenal tulajdonosai. A fő mozgatórugó az volt, hogy ezeknek a vezetőknek nem tetszett az UEFA pénzosztási rendszere, és felgyorsította a szervezkedést, amelyben a Barcelona továbbra is vezető szerepet játszott.

 

Josep Maria Bartomeu volt klubelnök az egyik fő szervezője volt a szuperligának
Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

 

Bartomeu volt az egyetlen igazgatósági tag, aki ismerte a tervet, és mivel ő, valamint a többi érintett titoktartási megállapodást írt alá a szivárogtatások megakadályozására, ezért senkit sem avatott bele az elképzelésekbe. A tervet 2020-ban véglegesítették, és akkor Bartomeu kész volt megosztani azt nagy vonalakban az igazgatósággal, még úgy is, hogy le kellett mondania a posztjáról. Ismertette a testülettel a projektet, a vezetőség pedig jóváhagyta egy szándéknyilatkozat aláírását, amelyet a titoktartási megállapodás miatt nem is láthattak. Bartomeu utódja, Joan Laporta szombaton írta alá a szerződést, miután meglátta, mennyi pénzhez jutna a szuperligával a Barcelona még úgy is, hogy a pénzosztás részleteit nem dolgozták ki az érintettek.

A Barcelona az elmúlt napok eseményei, a klubok többségének a visszatáncolása ellenére is hisz a szuperligában, és szinte az összes alapító klub visszalépését követően továbbra is meg van győződve arról, hogy tárgyalások zajlanak a háttérben az UEFA-val az új megállapodásért, és ezért nem tett még hivatalos nyilvános nyilatkozatot.

A Real Madrid és egyben a szuperliga elnöke, Florentino Pérez viszont rendületlenül nyilatkozik, és szerinte nagy baklövés lemondani a megállapodásról. Szerinte egy angol klub árulása indította el a visszalépéseket, de nem volt hajlandó megnevezni, melyikre gondol. Ugyanakkor leszögezte, a nagy ellenállás a kisebb kluboknak sem tesz jót, mert szerinte a nyáron nem lesznek nagy mozgások a játékospiacon, a nagy klubok a pénzügyi gondjaik miatt nem tudnak a kevésbé tehetősektől futballistákat venni, és ez egészen a futballpiramis legaljáig legyűrűzik, és érezteti a hatását. A Real Madrid elnöke kijelentette: az elitklubok most nem engedhetik meg maguknak olyan labdarúgók megszerzését, mint vagy Erling Braut Håland.

Folytatjuk a munkát – jelentette ki az elnök az El Larguerónak . – Nem kell sürgetni az ötlet elvetését. A Real Madrid szurkolói nem hülyék. Nem bánnák, ha hétköznaponként topcsapatokkal mérkőznénk meg. Egyelőre egy klub sem hagyta el az Európai Szuperligát, mert nem fizette ki az ezzel járó büntetést. Azt nem árulhatom el, ez mekkora összeg. Beszéltem Joan Laportával, természetesen ő is támogatja a projektet. Nem várhatunk még három évet, most kell lépnünk. A téttel bíró mérkőzések termelik a legtöbb bevételt. Olyan meccseket kell szerveznünk, mint teniszben és párharcai. A legmagasabb szintű találkozókra van szükség anélkül, hogy bárkit kizárnánk. Esélyt sem kaptunk arra, hogy elmondjuk az álláspontunkat. Úgy bántak velünk, mintha egy atombombát dobtunk volna le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.