Florentino Pérezt hazugságon érték, amikor a szuperligát védte

Florentino Pérez száz százalékig biztos benne, hogy az előzetes információkkal ellentétben az Európai Labdarúgó-szuperliga alapítóit nem zárják ki a Bajnokok Ligájából. A Real Madrid elnöke az El Chiringuito televíziónak adott interjúban arról is beszélt, szerinte a klubok tönkremennek, amennyiben nem eszközölnek hatalmas változásokat a kupasorozatban.

Magyar Nemzet
2021. 04. 20. 10:59
Florentino Pérez
Már idén elindítanák az új sorozatot Fotó: EPA/Rodrigo Jimenez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem zárják ki a klubokat a Bajnokok Ligájából és a nemzeti bajnokságokból sem, ebben száz százalékig biztos vagyok. Ne aggódjanak, a szuperligában szereplő játékosokat sem tiltják majd el a válogatottak világversenyeitől – reagált Florentino Pérez Jesper Möller azon nyilatkozatára, miszerint az alapító klubokat, amelyek közül három – a Real Madrid, a Manchester City és a Chelsea – elődöntős a Bajnokok Ligájában, már pénteken kizárják a sorozatból.

Pérez a talkshow-ban a pénzügyi veszteségekkel indokolta az Európai Labdarúgó-szuperliga (ESL) létrehozását. Elmondása szerint a Real Madrid 400 millió euró bevételtől esett el az elmúlt két idényben, de a tizenkét alapító tagot összességében nézve ez az összeg eléri az ötmilliárd eurót.

– Amikor a televíziós szerződésekből jön az egyetlen bevétel, akkor olyan meccseket kell szervezni, amelyeket sok ember néz, ezért kell a Bajnokok Ligája helyett a szuperliga, hogy visszaszerezzük a kiesett bevételeket. A labdarúgásnak is követnie kell a változásokat, alkalmazkodnia a kialakult helyzethez. Az emberek viselkedése megváltozott, egyre csökken a nézettség, valamit tenni kell. A fiatalokat már nem érdekli a foci, azért sem, mert sok a rossz meccs. A változásokat mindig sokan ellenzik – tette hozzá, majd így folytatta: – Kevesebb néző, kevesebb pénz. Így minden klub, a kicsi, a közepes és a topklubok is tönkremennek. Azt mondják, hogy a Bajnokok Ligája 2024-re megújul, de addigra már mind halottak leszünk – magyarázta az ESL elnöke.

Pérez szerint lépniük kellett
Fotó: EPA/Rodrigo Jimenez

Éppen ezért, reményeik szerint már idén elindulna az új sorozat.

– Ha sikerül, akkor már augusztusban elindítjuk a szuperligát, mindent megteszünk érte, hogy már idén elrajtoljon a sorozat. Tárgyalni fogunk az UEFA-val, a FIFA-val és más érintettekkel is, szeretnénk velük megállapodni – húzta alá a spanyol üzletember, aki enyhén szólva sincs jó véleménnyel az Európai Labdarúgó-szövetségről.

– Az UEFA azt hiszi, hogy a tulajdonában vagyunk, és bármit megtehet velünk, de téved. Nem alakult ki róluk jó kép a történelem során. Miért nem nyilvánosak az alkalmazottaik fizetései? Miért nem csökkentették a béreket a világjárvány idején, ahogy mindenki más tette? Sokkal áttekinthetőbb szervezetre lenne szükség. LeBron James járandóságát ismerjük, de azt nem tudjuk, hogy az UEFA elnöke mennyit keres.

Florentino Pérez azt is felfedte, a nagy hiányzók közül a Bayern Münchennel és a Borussia Dortmunddal nem tárgyaltak egyelőre a csatlakozásról, a Paris Saint-Germaint pedig meg sem hívták eddig. A szuperliga elnökének szavait a Der Spiegel hamar megcáfolta, dokumentumokkal igazolta, hogy tettek lépést mindhárom klub felé, utóbbiak azonban elutasították a közeledést, és kiálltak az UEFA mellett. Kaptak ugyanakkor gondolkodási időt az új sorozat alapítóitól, a PSG-nek tizennégy, a német csapatoknak harminc napjuk volt arra, hogy döntsenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.