Az Aranycsapat legyőzőjének fontos a német–magyar meccs

Hatvanhét évvel a Németországban „berni csodaként” emlegetett világbajnoki döntő után szerdán is német győzelmet vár a magyarok elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen Horst Eckel, az 1954-ben vb-győztes nyugatnémet csapat egyetlen még élő tagja.

Forrás: MTI2021. 06. 22. 15:25
Football World Champion Horst Eckel
15 October 2020, Rhineland-Palatinate, Bruchmühlbach-Miesau: Former soccer player Horst Eckel is gesturing during a conversation in his home. (to dpa-KORR "54er-Kapitän Fritz Walter on the 100th: The "Hero of Bern" unforgotten") Photo: Uwe Anspach/dpa (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről lánya, Dagmar Eckel beszélt a DPA német hírügynökségnek. A jelenleg 89 éves, az Aranycsapat ellen világbajnok volt labdarúgó mostanában már nem ad interjút, visszavonultan él a pfalzi Vogelbachban, miután tavaly egy esés következtében megsérült.

– Természetesen nagyon fontos neki ez a mérkőzés, mert előhozza az emlékeket – mondta Dagmar Eckel. – De egyben nagyon realista is, és azt mondja: most és a mában élünk, és a fiúk jól játszanak.

Elmondása szerint édesapja rendszeresen végigizgulja a német válogatott mérkőzéseit a televízión keresztül, utána pedig telefonon megvitatja vele a történteket.

Az 1954-es világbajnokság döntőjében, július 4-én, Bernben hiába vezetett a nagy esélyes Aranycsapat 2-0-ra a nyugatnémetek ellen, végül óriási meglepetésre a rivális nyert 3-2-re. Két héttel korábban, a csoportban még 8-3-as magyar siker született.

Az akkor 22 éves Eckel a német csapat legfiatalabb játékosa volt.

Az 1954-es berni vb-döntő után a magyar válogatott tétmérkőzésen már nem találkozott a nyugatnémetekkel – csak a keletnémetekkel –, és Németországgal is csupán barátságos összecsapásokat játszott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.