Hősiesen küzdő magyarokról cikkeznek a világ vezető lapjai

„A magyar válogatott karnyújtásra volt attól, hogy megbosszulja 1954 hőseit.”

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Nso.hu2021. 06. 24. 10:56
KLEINHEISLER Lszl; Kimmich, Joshua
München, 2021. június 23. Kleinheisler László (b3, lent) és a német Joshua Kimmich (b3, fent) a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkõzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi sajtó dicséri a magyarokat és kiemeli, hogy az esélyesebb Németország percekre volt a kieséstől a két együttes szerda esti, müncheni Európa-bajnoki csoportmérkőzésén, amelynek 2-2-es végeredménye a házigazdák továbbjutását és a vendégek kiesését jelentette.

Nagy-Britannia:

The Guardian: „A német válogatott egy viharos éjszakán hat percre volt a katasztrófától, éppen csak elkerülte Magyarország ellen az F csoport utolsó helyét és ezzel a kiesést. Leon Goretzka késői gólja aztán a második helyre repítette a csapatot, s gondoskodott arról, hogy a védelem hibái ne kerüljenek nagyon sokba.”

Daily Mail: „A lehető legnehezebb csata volt. A magyarok az ellen a csapat ellen léptek pályára, amely a torna eddigi legjobb mérkőzését játszotta Portugáliával, és nagyon közel voltak a győzelemhez.”

The Sun: „A háromoroszlánosok mindent fognak csinálni a jövő keddi, angol–német összecsapás előtt, csak félni nem. Inkább élvezni fogják. Joachim Löw csapata nem bemasírozott a nyolcaddöntőbe, inkább dadogott és bebotladozott a halálcsoportból. És ha a becserélt Goretzka nyolc perccel a vége előtt nem szerzi meg szörnyű és szívszaggató gólját, a németek kiestek volna.”

Spanyolország:

Marca: „A németek a végén elkerülték a katasztrófát a hősiesen küzdő magyarok ellen. A halálcsoport majdnem halálos volt Németország számára.”

As: Három évvel a világbajnoki kudarc után a németek ismét közel voltak ahhoz, hogy már a csoportkör után búcsúzzanak. Goretzka végén szerzett gólja elég volt az egyenlítéshez a bátran és jól védekező magyarok ellen. Löw fellélegezhet.”

Mundo Deportivo: „Az utolsó pillanatban menekültek meg a németek. Németország fájdalmas egyenlítése a meglepően jó és a végsőkig küzdő magyarok ellen a nyolcaddöntőbe juttatta a csapatot.”

Sport: „Elmaradt a csoda. A magyar válogatott karnyújtásra volt attól, hogy megbosszulja 1954 hőseit. Goretzka mentette meg a németeket a nagyszerű magyarok ellen.”

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport: „Németország izgalmas továbbjutása. Magyarország kétszer vezetett, Goretzka a 84. percben mentette meg Löwöt.”

Tuttosport: „Goretzka megmentette Löwöt. A Rossi vezette Magyarország percekre volt a bravúrtól. A németek az utolsó pillanatban menekültek meg.”

Corriere della Sera: „Milyen sokat szenved Németország! Csak az utolsó percekben tudott egyenlíteni a magyarok ellen, s az értékes döntetlennel elkerülte a blamázst. Most jön az angolok elleni nagy kihívás.”

Corriere dello Sport: „Goretzka megmentette Löwöt. Németország szenvedett, de bejutott a nyolcaddöntőbe.”

Ausztria:

Kronen Zeitung: „Nagyon-nagyon szoros volt! Igazi izgalmas csata a szomszédaink között. Leon Goretzka 84. percben szerzett gólja megmentette Jogi Löwöt a szégyentől.”

Svájc:

Blick: „Leon Goretzkának köszönhetően Németország nagy nehezen bejutott az Eb nyolcaddöntőjébe.”

És akkor a német lapszemle:

„Tovább! És senki nem tudja, hogyan” – olvasható a Bild szalagcíme. A lap címoldalának legnagyobb részét a mérkőzés teszi ki. „Volt minek örülni: Kimmich a 2-2-t ünnepli” – írják a vezető képhez. A Bildnél a meccs embere lett, a második legjobbnak Sallai Rolandot és Willi Orbánt találta a lap. „Egyszerűen már nem elég jók” – kritizálja a mérkőzés után a német csapatot a 36-szoros válogatott korábbi Bayern-sztár, Mehmet Scholl.

A Die Welt című lap kommentárja szerint a nemzeti válogatott ritka nagy szerencsével kerülte el a kiesést, és a magyarok elleni mérkőzés elsősorban a gyengeségeit mutatta meg. A csapatból hiányzik az állandóság, a támadások minőségében hatalmas az ingadozás, a védelem túlságosan sebezhető. „Három mérkőzésen öt kapott gól, nulla mérkőzés kapott gól nélkül – ez a csoportkör sokatmondó mérlege” – írták.

„2-2-es krimi” – hirdeti a TZ, mely szerint Goretzka mentette meg a partit és Joachim Löwöt egyaránt. „Elkerültük a gyalázatot” – kezdi meccstudósítását Jonas Austermann, a lap tudósítója, aki összességében elismeréssel ír a magyar válogatott küzdeni tudásáról, erkölcsi győztesnek viszont a németeket hirdeti ki. Nem bánnak kesztyűs kézzel a Bayern szélsőjével, az első két meccsen csupán csereként beálló, ám ezúttal a kisebb sérüléssel bajlódó helyén kezdő Leroy Sanéval: „Sané a föld alá került” – jelenti ki a cím. Az aligha meglepő, hogy a meccs embere a lapnál Goretzka lett.

Romániában az egyedüli nyomtatásban megjelenő, legrégibb sportújság, a Gazeta Sporturilor Victor Piturca volt román szövetségi kapitányt idézi, aki az Eb-t közvetítő Pro TV román kereskedelmi csatorna szakmai elemzőjeként gratulált a magyar válogatottnak, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Rossi csapata nem jutott tovább. „Talán megérdemelték volna ezt a győzelmet, a keretükben szerényebb képességű játékosok vannak, de az edzőnek sikerült egy egységes, erős csapatot összeraknia. Nagy dolog, hogy Németország és Franciaország nem tudta legyőzni őket, gratulálok nekik, emelt fővel távoztak” – mondta Piturca.

A legnézetteb román sportcsatornán, a Digisporton Ilie Dumitrescu korábbi válogatott csatár a magyar együttes szervezett játékára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a magyarok nemcsak a védekezéssel törődtek, hanem támadni is képesek voltak, és a németek egyenlítő gólja után azonnal vissza tudtak vágni, ami azt jelenti, hogy nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is magas szinten teljesítettek. Az Eurosport román nyelvű honlapján megjelent írás szerzője mágikusnak nevezte a magyar válogatottat, amely annak ellenére játszott szenzációsan, hogy senki nem adott neki esélyt a halálcsoportban. A szerző szerint megmutatta, hogy egy kis, sztárokat nélkülöző ország is képes esélyesként játszani a nagyok ellen, ha egységes és szervezett csapatként küzd.

Borítókép: Kleinheisler László és a német Joshua Kimmich a Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország – Magyarország mérkõzésen 2021. június 23-án (MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.