Négy éve még Dárdai Palkó cseréje volt a németek sztárja

Eldöntötte az idei Bajnokok Ligája-döntőt a Chelsea javára a Manchester City ellen. Portugália ellen ő lett Németország legfiatalabb gólszerzője az Európa-bajnokságok történetében. Kai Havertz hatástalanítása lesz Marco Rossi csapatának egyik nagy feladata a szerdai Németország–Magyarország, továbbjutásról döntő Eb-csoportmeccsen. Lothar Matthäus szerint a 22 éves középpályás világklasszissá érhet, de azért még kritizálta őt.

2021. 06. 22. 6:30
null
Germany's forward Kai Havertz controls the ball during the UEFA EURO 2020 Group F football match between France and Germany at the Allianz Arena in Munich on June 15, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / POOL / AFP) Fotó: FRANCK FIFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megnyertük a kib…ott Bajnokok Ligáját! – ezt így, bele a tévé kameráiba mondta Kai Havertz, miután a Chelsea-vel 1-0-s győzelmet aratott a Manchester City elleni idei döntőben. Az interjút készítő riporter egyből elnézést kért az illetlen beszédért, s néhány órával később a 22 éves német középpályás is megtette ezt a Twitteren.

Érthető volt Havertz gátlásokat levetkőztető öröme, hiszen ő lőtte a Chelsea BL-aranyat érő gólját, amely ráadásul pályafutása első találata volt a legrangosabb klubsorozatban. Tavaly nyáron szerződött Angliába a londoni klub valaha volt legdrágább igazolásaként Kepa Arrizabalagával holtversenyben, és egy olyan idényt koronázott meg a BL-döntős góljával, amelyben sok kritikát kapott. Nehezen szokta meg a közeget a Premier League-ben, de a német Thomas Tuchel edző érkezése után mind inkább megtalálta a helyét.

Kai Havertz a német futball jövője és talán már jelene is Fotó: AFP/Franck Fife/POOL

Most pedig Havertz a német válogatott egyik legjobbja az Európa-bajnokságon, mindkét eddigi csoportmeccsen kezdő volt, legutóbb, Portugália ellen kifejezetten jól futballozott, gólt is szerzett a 4-2-re megnyert találkozón. Ezzel a találattal a németek legfiatalabb Eb-gólszerzője lett 22 évesen és nyolcnaposan, Olaf Thon 1988-ban felállított rekordját megjavítva 36 nappal. magyar válogatottjának az egyik legfontosabb feladata a német támadásokban kulcsszerepet játszó Chelsea-középpályás hatástalanítása lesz.

Kai Havertz régóta lázban tarja Németországot. 2016 októberében, mindössze 17 évesen, a Leverkusen valaha volt legfiatalabb labdarúgójaként debütált a Bundesligában. A rá következő évben, 2017. augusztus 31-én egy Svájc elleni 0-0-n mutatkozott be a német U19-es válogatottban. Az a meccs azért különleges, mert Dárdai Palkó cseréje volt, a 72. percben ma már Fehérváron futballozó fiát váltotta.

Leverkusenben Havertz megkapta a bizalmat, nála fiatalabban senki sem jutott el 100 Bundesliga-meccsig a bajnokság történetében. Az eddigi legkiemelkedőbb idénye a 2018–2019-es volt, amelyben 34 bajnokin 17 gólt szerzett, és a dortmundi Marco Reus mögött a Bundesliga második legjobb játékosának választották meg. Nem csoda, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány részben rá építi a csapatát a 2018-as világbajnoki leszereplés óta.

– Havertz a német válogatott vezére lehet a következő hat-nyolc évben, amikor és már nem lesznek – jelentette ki a Kickernek Lothar Matthäus. – Több gólt is szerezhetne, ebben javulhat speciális edzésekkel. Jó szeme van, jó a labdával, jól helyezkedik, remek a technikája és intelligens. Úton van a csúcs felé, de az apróságokon múlik, hogy felér-e oda. Hogy csak nagyon jó labdarúgó lesz vagy világklasszis.

A németek 1990-es aranylabdása és a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya ugyanakkor nem volt elégedett Havertz hozzáállásával az Eb előtt. A Chelsea játékosa azt nyilatkozta, hogy mindenkinek szó nélkül el kell fogadnia azt is, ha csak a kispadon jut neki hely, és ez nem tetszett Matthäusnak.

– Nem akarok ilyen kijelentéseket hallani – tette nyilvánvalóvá Matthäus. – A játékosok azt gondolják, akkor tesznek jót a csapatszellemnek, ha nem bántanak senkit. Csak ne sértsenek meg senkit, csak ne bosszantsák az edzőt… Inkább mondják azt, hogy játszani akarnak, persze megadva a tiszteletet.

Tehát úgy tűnik, Havertznek nyilatkoznia még tanulnia kell: ha túlságosan szókimondó, azért; ha túlságosan óvatos, akkor azért. Mi persze annak örülnénk a legjobban, ha a magyar válogatott elleni meccs után megszólalni se tudna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.