Détári Lajos: Gareth Southgate felelőtlen volt

Southgate hibázott, amikor nem sokkal utána lecserélte Tippiert, mert ezzel megbontott egy jól működő rendszert.

2021. 07. 12. 10:20
Détári
Détári Lajos tisztában van a svájci futball erejével Forrás: Nemzeti_Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilván örülök a végeredménynek, hiszen már az Európa-bajnokság előtt megmondtam, a játékosmúltam miatt az olasz válogatottnak szurkolok. Roberto Mancini remek csapatot hozott össze, amelyben nincsenek ugyan világsztárok, de az egységével, az egymásért küzdeni tudásával már a kontinenstornára is hosszú veretlenségi sorozattal érkezhetett meg. Előzetesen hat-hét csapatot neveztem volna meg esélyesként az aranyéremre, és az olasz nemcsak a szívem, hanem a szakmai érvek alapján is köztük volt.

Most a döntőben az angolok nagyon meglepték Manciniéket, akik más felállásra számítottak. A két szélen nem tudták elosztani védekezésben az embereket, és Anglia ezért szerezhetett már a második percben vezetést. Chiesa nagyot hibázott, mert nem ment vissza Luke Shaw-val, aki így zavartalanul lőhetett a kapuba. Az olaszoknak ráadásul arra is reagálniuk kellett, hogy visszalépett a középpályára, és onnan próbálta meg elosztani a labdákat. Nagyon úgy látszott, hogy az angolok elhitték, ezt a meccset meg lehet nyerni egy nullra, és erre szerintem meg is volt az esélyük. Önmagában a labdabirtoklás aránya nem döntő tényező, Olaszország hiába uralta ilyen szempontból a mérkőzést, az ellenfél remekül védekezett, még Harry Kane is visszahúzódott a saját térfelének a közepéig. Aztán mégis megszületett az egyenlítő gól, és szerintem Gareth Southgate hibázott, amikor nem sokkal utána lecserélte Tippiert, mert ezzel megbontott egy jól működő rendszert. Ezt pedig az olaszok jól használták ki, és ha azt nézzük, hogy nekik több helyzetük akadt, akkor mondhatjuk, hogy közelebb álltak a győzelemhez.

A tizenegyesekről roppant nehéz véleményt mondani. Nem tudom, szerencsés-e olyanokkal rúgatni, akik egy perce álltak be, nem érzik a ritmust, mindenesetre most nem jött be az angoloknak ez a húzása. Őszintén szólva azt sem tudtam, hogy Rushfordon és Kane-en kívül kik szoktak tőlük rendszeresen büntetőket elvégezni. Gareth Southgate azt nyilatkozta, hogy az edzésen látottak alapján jelölte ki a tizenegyesekhez az öt játékost, de ezt sem értem igazán úgy, hogy az utolsó három még nagyon fiatal futballista. Más edzésen tét nélkül rúgni a tizenegyest, és merőben más csereként éppen csak beállva, csaknem hetvenezer ember előtt az Európa-bajnokság döntőjében. Szerintem ez felelőtlen döntés volt.

Én végül is elégedetten gondolok vissza erre az Európa-bajnokságra. Nehezen indult, láttunk könnyen feledhető csoportmeccseket is. Szerintem az első két magyar mérkőzés adott lendületet a torna hangulatának, hiszen Budapesten lehetett csak telt ház előtt játszani. A kieséses szakasz már egészen kiváló találkozókat hozott, egyre jobb meccseket nézhettünk. Összességében tanulságos, jó Európa-bajnokságot láttam, minden válogatott nyilván kiértékeli majd a teljesítményét, és csak kicsit szusszanhatnak, hiszen szeptemberben máris folytatódnak a világbajnokság selejtezői.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.